Da li će svetlo čistog vazduha pobediti tamu magle za vreme Divalija u Indiji?

Foto-ilustracija: Unsplash (Manisa Mitpaibul)

Indija se priprema za veliki hindusitički festival svetlosti – Divali, koji simboliše pobedu svetla nad tamom, dobra nad zlom i znanja nad neznanjem. Proslava ovog praznika traje 5 dana i za to vreme Indijci sređuju i osvetljavaju svoje domove, izbacuju stare stvari, oblače novu odeću i razmenjuju poklone i slatkiše, uz vatromet i druga pirotehnička sredstva.

Ipak, jedan značajan „detalj“ narušava praznični duh.

Vazduh u Nju Delhiju je toliko zagađen da je stanovništvo uplašeno zbog zdravstvenih poteškoća koje ovaj problem može da izazove.

Studenti su organizovali proteste s namerom da utiču na vladu da zabrani ili smanji upotrebu petardi i sličnih rekvizita tokom ovog praznika, jer je vazduh već zabrinjavajuće lošeg kvaliteta, čemu bi ova sredstva dodatno doprinela.

Vlasti su zabranile prodaju pirotehničkih sredstava, odnosno, odobrili su prodaju i korišćenje takozvanih „zelenih“ petardi.

Grinpis i „AirVisual“ izveštavaju da je zagađenost vazduha u indijskoj prestonici veoma izražena i da se na listi najzagađenijih gradova na svetu svakodnevno pojavljuje među prva tri. Zabeležen indeks zagađenosti vazduha dostiže i 256. Treba uzeti u obzir da je za vazduh koji je zdrav za disanje optimalan indeks 25.

Ipak, petarde svakako nisu uzrok zagađenja vazduha. Problem predstavlja zastarela i siromašna infrastruktura, kao i loše stanje u saobraćaju, koje stvara ogromnu emisiju štetnih gasova.

Foto-ilustracija: Unsplash (ARS 11)

Još jedan problem predstavlja tradicionalan poljoprivredni vid čišćenja zemlje – spaljivanjem žetvenih ostataka, što dodatno zagađuje vazduh i zbog čega preti opasnost od požara.

Beleži se znatan porast u prodaji prečišćača za vazduh, pomoću kojeg stanovnici pokušavaju da se zaštite od brojnih štetnih čestica.

Pre nekih pet godina, gotovo niko nije kupovao ovaj artikal, dok je sada to jedan od najtraženijih, pri čemu se beleži znatno veća prodaja tokom Divalija.

Prema nedavnim istraživanjima, postoji bojazan da će, do 2030. godine, broj zabeleženih smrtnih slučajeva širom zemlje izazvanih zagađenjem vazduha dostići 1,6 miliona.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti