USAID započeo projekat „Ulaganje u razvoj energetskih potencijala“

Foto: Vlada Republike Srbije

U Srbiji je započet projekat „Ulaganje u razvoj energetskih potencijala“ koji finsansira američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji sa misijama USAID-a u 11 država uključujući i Srbiju.

Ulaganje u energiju je drugi skorašnji projekat USAID-a u Srbiji i komplementaran je sa tekućim bilateralnim projektom „Bolja energija“ koji je počeo u novembru 2021. godine. Ova dva programa potvrda su čvrste podrške USAID-a Vladi i građanima Srbije, rekao je Miša Stojiljković, moderator događaja koji je obeležio početak projekta.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović tom prilikom je istakla da su oblast energetike i energetska bezbednost danas najvažnije teme na globalnom nivou, budući da se nalazimo u velikoj energetskoj krizi, te da će pomenuti projekti promovisati štednju energije i obezbediti prostor za investicije u energetsku infrastrukturu u Srbiji i regionu.

„Ministarstvo rudarstva i energetike će u saradnji sa USAID-om sprovesti promotivne aktivnosti kroz projekat ’Bolja energija’ u cilju podizanja svesti javnosti o preporukama za uštedu električne i toplotne energije“, rekla je ministarka i podsetila na to da je od 2001. godine preko USAID-a uloženo više od 882 miliona dolara, od ukupno 1,2 milijardi dolara američke pomoći Srbiji.

Mihajlović je navela da će projekat „Investicije u energetiku“ pomoći u pripremi novih projekata za finansiranje koji su važni za proces energetske tranzicije, kao što je korišćenje OIE u budućnosti.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ponovio je da će se projekat partnerski raditi sa Vladom Srbije, konkretno sa Ministarstvom rudarstva i energetike, sa kojim je i do sada postojala uspešna saradnja na važnim projektima.

„Energetska bezbednost nije pitanje svaka države ponaosob. Kao i kod mnogih izazova sa kojima se suočavamo, ovaj problem zahteva regionalnu saradnju. Očekujemo da će ova aktivnost rezultirati milionskim investicijama u energetske projekte u regionu“, rekao je ambasador.

Foto-ilustracija: Pixabay (NickyPe)

On je izrazio očekivanje da će Srbija igrati ključnu ulogu u ovom programu, koji će i zemljama Zapadnog Balkana pomoći da obezbede energetsku sigurnost u budućnosti.

Ovaj regionalni projekat, vredan 20 miliona dolara, trajaće narednih pet godina imajući pred sobom dva glavna cilja – da se poboljša  bezbednost, pouzdanost i efikasnost regionalne snabdevenosti energentima tako što će se unaprediti investicije u svim segmentima energetike i da se razviju projekti koji su spremni za investicije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti