Novi Pazar među prvima dostavio planove uštede prema kojima će biti 18 odsto manje potrošnje

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Novi Pazar je jedan od prvih gradova koji je dostavio planove za smanjenje potrošnje prema kome će ova lokalna samouprava uštedeti 18 odsto električne energije, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović tokom obilaska novoizgrađene toplane na biomasu.

 „Još uvek traje javni poziv za građane za unapređenje energetske efikasnosti koje subvencioniše država sa 50 odsto i pozivam sve građane i građanke Novog Pazara da konkurišu. Kada je reč o preporukama koje je Ministarstvo predložilo, Novi Pazar je jedan od prvih gradova koji je dostavio svoje planove i prema kojima će za 18 odsto biti smanjena potrošnja. Najveći deo potrošnje ide na javno osvetljenje, a upravo će tu biti ušteda oko 20 odsto, tako što će biti isključena svaka druga lampa, osim u centru grada, i dodatno će biti ugrađeni tajmeri za regulisanje osvetljenja“, rekla je Mihajlović.

Ona je ponovila da je država obezbedila dovoljne količine energije i energenata za privredu i domaćinstva za predstojeću zimu i da postoje krizni planovi u slučaju da dođe do nepredviđenih situacija.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti