Uređenje deponije u Vinči najveći ekološki projekat u Srbiji

Foto-ilustracija: Pixabay

Saniranje deponije „Vinča“ dokaz je odgovornog pristupa zaštiti životne sredine, ali i cirkularnoj ekonomiji i zelenoj tranziciji, navodi se u saopštenju Vlade.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je prilikom obilaska nove sanitarne deponije „Vinča“ izjavila da je dosadašnja nesanitarna deponija u ovom delu Beograda bilo jedno od 50 najvećih ekoloških problema na svetu i drugi najveći problem na evropskom kontinentu.

Projekat uređenja sanitarne deponije, kako je istakla, najveći je ekološki projekat u Srbiji, koji se radi preko javnog partnerstva sa francusko-japanskim konzorcijumom.

Ona je podsetila na to da je beogradska deponija dospela na ekološku crnu listu zato što je u poslednjih 45 godina emitovano više od pet milijardi kubnih metara metana u atmosferu.

“Građani Beograda dnevno generišu između 1.500 i 1.600 tona komunalnog otpada, koji se 45 godina taložio na neuslovnoj i nesanitarnoj deponiji, zbog čega smo imali mnogo problema, ali i bili uzročnici emisije gasova sa efektom staklene bašte i jedan od najvećih zagađivača u Evropi”, podvukla je Brnabić.

Prema njenim rečima, projekat uređenja sanitarne deponije ima pet malih projekata, od kojih su dva već završena: zatvaranje stare deponije, što je urađeno 2. avgusta i otvaranje deponije za odlaganje i reciklažu građevinskog otpada, što je završeno 18. avgusta.

“Treća komponenta je izgradnja elektrane za spaljivanje komunalnog otpada, što će biti završeno u novembru 2022. godine i od sledeće grejne sezone u Beogradu imaćemo deset odsto ukupne toplotne energije iz otpada, dok će pet odsto električne energije dolaziti iz ovog izvora”, rekla je premijerka.

Ona je dodala da je predviđena i izgradnja elektrane koja će pretvarati deponijski gas u električnu energiju, a da je peti projekat u okviru uređenja sanitarne deponije izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

“U Evropi postoje 492 ovakva postrojenja. Ono je u skladu sa najboljim standardima EU, a mi ćemo po prvi put u Srbiji dobili toplotnu i električnu energiju iz otpada”, rekla je Brnabić.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti