Počinje novi ciklus WWF akademije za prirodu

Foto-ilustracija: Pixabay

WWF, svetska organizacija za zaštitu prirode, započela je novi ciklus Akademije za prirodu i ove godine okuplja 15 osnovnih i srednjih škola iz Srbije i Bosne i Hercegovine, i sedam zaštićenih područja iz obe zemlje. Učesnici će kroz rad sa našim iskusnim mentorima i edukatorima učiti više o temama kao što su biodiverzitet, zaštićena područja, ekosistemske usluge, kulturno nasleđe, upravljanje projektima, aktivno građanstvo, komunikacija i promocija, sa ciljem da se na taj način uključe u aktivnu i kreativnu zaštitu prirode.

Svaka škola koja učestvuje u programu timski realizuje različite aktivnosti u saradnji sa WWF-om i upravljačem zaštićenog područja iz njihove neposredne blizine. Po završetku Akademije, učesnici postaju ambasadori svog zaštićenog područja i zajedno sa upravljačem nastavljaju da promovišu njegove prirodne, kulturne i istorijske vrednosti.

„Svesni smo izazova kojima su izloženi prosvetni radnici u nameri da obezbede kvalitetno obrazovanje i tokom pandemije, zbog čega smo program naše Akademije prilagodili tako da škole mogu da ga integrišu u redovnu nastavu i sprovedu aktivnosti onako kako im najviše odgovara u trenutnim uslovima, a koji mogu biti vrlo promenljivi. Smatramo da je važno da se kod učenika i učenica održi veza sa prirodom. U prethodnom ciklusu, nastavnici su istakli da je kod dece došlo do pozitivne promene ponašanja prema prirodi, odnosu prema njihovoj lokalnoj zajednici, ali i da su naučili šta je timski rad i zajedničko donošenje odluka“, ističe koordinatorka WWF programa edukacije Jovana Dragić May.

Program se sprovodi onlajn, ali su aktivnosti osmišljene tako da učenici individualno ili u manjim grupama sa nastavnicima mogu da rade pojedine zadatke u prirodi. Posebno nam je drago što je ove godine u Bosni i Hercegovini broj škola koje učestvuju duplo veći u odnosu na prethodnu, dodaje Dragić May.

Program Akademije namenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola, ali WWF nije zanemario ni predškolce. Za predškolske ustanove i zaštićena područja izradili smo priručnik „Livadinka Poljakov“, koji nudi praktične ideje za aktivnosti koje će kod dece najmlađeg uzrasta razvijati odgovoran odnos prema prirodi i svim njenim bićima.

WWF Adria sprovodi Akademiju za prirodu u okviru regionalnog projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, Projekat je fokusiran na unapređenje upravljanja zaštićenim područjima, koja su važna za očuvanje biološke raznovrsnosti zemalja Zapadnog Balkana i socio-ekonomski razvoj lokalnih zajednica. Projekat finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju – Sida.

Izvor: WWF Adria

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti