Unapređenje energetske efikasnosti na lokalnom nivou

Foto-ilustracija: energetskiportal.rs

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije gospodin Aleksandar Antić i predstavnici Užica, Paraćina, Kruševca i Vrbasa potpisali su sa ambasadorom Švajcarske gospodinom Filipom Geom sporazum kojim vlada te države donira 8,9 miliona franaka za projekat energetske efikasnosti javnih objekata u pomenutim lokalnim samoupravama.

Ta četiri grada i opštine će za projekat izdvojiti sopstvena sredstva u vrednosti od 1,2 miliona franaka, a biće zamenjena stolarija, obnovljene fasade i obavljeni drugi radovi koji će doprineti energetskoj efikasnosti u 18 škola, šest vrtića i dve zdravstvene ustanove.

Gospodin Antić je izjavio da je iskustvo iz dosad obnovljenih objekata na taj način pokazalo da su uštede energije od 35 do 50 odsto. On je podsetio da Vlada Srbije takođe ima Fond za energetsku efikasnost i svake godine raspisuje konkurs na kojem približno 15 opština i gradova dobije sredstva, koja su do sada odobrena za oko 50 objekata. Ministar je izrazio zahvalnost Švajcarskoj, od koje, kako je naglasio, Ministarstvo rudarstva i energetike već duže vremena ima podršku u oblasti energetske efikasnosti i jedan je od ključnih partnera u toj oblasti.

Ambasador Geo je naglasio da je energetska efikasnost jedan od tri ključna cilja u saradnji na razvoju lokalnih samouprava u Srbiji. Kako je naveo, ovo je ključni projekat jer ima povezujuću ulogu između nacionalnog nivoa, na kojem se definišu ciljevi energetske efikasnosti, i lokalnog, na kojem se oni primenjuju. Prema njegovim rečima, švajcarski model energetske efikasnosti se već primenjuje u 1.300 gradova u Evropi i predstavlja energetsku nagradu.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti