Implementacijom ekoloških mera do zaštite životne sredine i uštede energije

 

Foto-ilustracija: Pixabay

Predstavnici Centra za čistiju proizvodnju Crne Gore i Srbije prezentovali su Ministartsvu ekonomije Crne Gore, Investiciono-razvojnom fondu (IRF) i kompaniji „Toščelik” Studiju o unapređenju metalne industrije.

Ovom prilikom je istaknuto da bi implementacija 79 mera čistije proizvodnje, investicije bazirane na energetskoj efikasnosti i povećanju performansi u zaštiti životne sredine dovele do uštede od 50 MW električne energije na godišnjem nivou, oko 1.000 metara kubnih vode i oko 5 tona čvrstih goriva.

U Studiji su analizirane i mogućnosti korišćenja solarne energije i za svaku kompaniju izvršena je procena perioda povratka investicije za ugradnju fotonaponskih panela. Uticaj predloženih mera na životnu sredinu prikazan je kroz smanjenje emisija CO2, smanjenje generisanog otpada i potrošnju hemikalija.

Studija o unapređenju metalne industrije investicijama baziranim na energetskoj efikasnosti i povećanju performansi u zaštiti životne sredine izrađena je u okviru prjekta „Jačanje konkurentnosti i inovacija u Crnoj Gori kroz održive politike ekonomskog rasta“, koji sprovodi Organizacija Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) u partnerstvu sa Ministarstvom ekonomije.

izvor: rtcg.me

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti