Ujedinjeno Kraljevstvo nedelju dana za proizvodnju struje nije sagorevalo ugalj!

Od Industrijske revolucije u drugoj polovini 18. veka do danas, Ujedinjeno Kraljevstvo se u proizvodnji električne energije u velikom obimu oslanjalo na ugalj. Njegova odluka i napori da do 2025. godine iz svog energetskog miksa odstrani prljavi energent su utoliko značajniji, baš kao i prvih nedelju dana u njegovoj istoriji koje je provelo ne sagorevajući ugalj da bi napajalo domaćinstva i privredu električnom energijom.

Foto-ilustracija: Pixabay

Nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva od crne sedimentne stene organskog porekla u trajanju od sedam dana je postignuta zahvaljujući obnovljivim izvorima energije, prirodnom gasu i nuklearnoj energiji.

Prema pisanjima britanske medijske kuće Gardijan, ovaj važan korak ka čistijem energetskom tržištu je otpočeo poslepodnevnim časovima 1. maja.

Neprekidno smanjivanje učešća elektrana na ugalj u proizvodnji električne energije u svrhe borbe protiv klimatskih promena je zaslužno za to što su se štetne emisije ovog sektora na tlu Ujedinjenog Kraljevstva od 2013. prepolovile.

Tokom 2018, gotovo polovinu potrošene energije (49,6 %) u ostrvskoj državi su obezbedili energetski izvori niskog ugljeničnog otiska, uključujući obnovljivu i nuklearnu energiju. Udeo prirodnog gasa je iznosio 43,9 odsto, a uglja samo 6, što je novi rekord.

Jelena Kozbašić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti