Podela PVC kanti na Čukarici i Voždovcu

JKP „Gradska čistoća” nastavlja akcije podele PVC kanti domaćinstvima u naseljima sa individualnom izgradnjom na opštinama Čukarica i Voždovac, saopštavaju iz ovog gradskog preduzeća.

Foto: pixabay.com

Tokom ovog vikenda po dve PVC kante će dobiti 570 domaćinstava u ulicama Petra Drapšina, Vinogradi i Avalski put, a do kraja meseca još 600 domaćinstava će se priključiti novoj tehnologiji sakupljanja i odvoženja otpada.

Akciju su svojim prisustvom podržali su i predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić i član gradskog veća Zoran Adamović, koji su sa sugrađanima razgovarali i o drugim aktivnostima koje se sprovode na toj opštini.

„Tokom tri meseca sprovodimo akcije u kojima će biti podeljene PVC kante za reciklabilni i kućni otpad za više od 2.400 domaćinstava na opštinama Novi Beograd, Čukarica, Voždovac i Palilula. Ova tehnologija sakupljanja, selektovanja i odnošenja otpada je do sada dala odlične rezultate, jer znatno utiče na smanjenje formiranja divljih deponija u Beogradu, ali i povećava količinu otpada koja ide na dalji proces reciklaže, čime se smanjuje opterećenje deponije u Vinči„, istakao je Marko Popadić, direktor JKP „Gradska čistoća” i dodao da je za 14 godina više od 60.000 domaćinstava uključeno u ovaj sistem odvoženja otpada.

„Nastavićemo razvoj ovog načina rada, tako da će kante za reciklabilni otpad dobijati i skupštine stanara u centralnim gradskim opštinama, sa kojima ćemo potpisati i ugovor o preuzimanju ambalažnog otpada, čime se sprečava nesavesno raznošenje sekundarnih sirovina koje se mogu reciklirati“, rekao je Popadić.

Svako domaćinstvo u naseljima u kojima se prelazi na tehnologiju odvoženja otpada putem PVC kanti dobija po dve takve kante. Plava kanta namenjena je za odlaganje reciklabila, a kanta zelene boje za odlaganje klasičnog kućnog smeća. Kante su zapremine 240 litara, a sugrađanima će znatno biti olakšano samo odlaganje, ali i izbacivanje otpada, čime će imati kvalitetniju komunalnu usluga.

U „Čistoći“ napominju i da je održavanje kanti, ali i njihova popravka ili eventualna zamena usled oštećenja, isključivo obaveza korisnika.

Kante su namenjene samo za odlaganje komunalnog i reciklabilnog otpada, zbog čega se apeluje na njihove nove vlasnike da kante ne koriste za odlaganje šuta, zemlje, pepela i žara, jer to dovodi do trajnog oštećenja kante koju će morati da zamene o sopstvenom trošku.

Akcija besplatne podele kanti sugrađanima koji žive u naseljima sa individualnom izgradnjom pokrenuta je sa ciljem da se poboljša organizacija odnošenja smeća, a i da se reši problem u uskim ulicama gde nije moguće postaviti kontejner.

Kante će se uručivati svaki vikend do kraja meseca u periodu od 8 do 14 časova, a sugrađanima će biti predočena dinamika pražnjenja i odvoženja smeća, tako da je jedina njihova obaveza da određenim danom u nedelji kante ostavljaju ispred svojih kapija, na ulici, jer radnici „Čistoće” nemaju pravo da ulaze na privatan posed.

Svi sugrađani koji ne budu u mogućnosti da kante preuzmu tokom ove podele, naknadno se mogu javiti pogonima na opštini Voždovac i Čukarica kako bi dobili kante za svoje domaćinstvo.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti