Ujedinjeni Arapski Emirati otvoreni za proizvode iz Srbije

Foto-ilustracija: Unsplash (Wael Hneini)

Tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata apsolutno je otvoreno za sve poljoprivredne prozivode iz Srbije, posebno u sektoru voća, mleka i vina, izjavio je juče ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović prilikom posete Abu Dabiju.

Ova zemlja svega 25 odsto svojih potreba pokriva sopstvenom proizvodnjom, istakao je Nedimović i dodao da je to neograničeno tržište i jedno od najbogatijih za našu organsku poljoprivrednu proizvodnju.

Već mnogo proizvođača iz Srbije izvozi na tamošnje tržište, pre svega jabuke, mleko i kukuruz, a sada su traženi proizvodi od meda, tvrdi sirevi, vino, testenine, kukuruz i stočna hrana, navodi se na sajtu Vlade.

„Srbija je prošle godine izvezla stočnu hranu i hranu za kućne ljubimce u vrednosti od 125 miliona dolara“ istakao je Nedimović, a na pitanje koji su proizvodi najtraženiji u Emiratima i gde je šansa Srbije, ministar je odgovorio da jabuke apsolutno dominiraju u poslednjih nekoliko godina zato što smo ispunili posebne standarde i našli se na tržištu UAE i Zalivskih zemalja.

On je dodao da se danas susreo sa ministrom poljoprivrede UAE, sa kojim je razgovarao o pravcima u kojima će se kretati ova privredna delatnost nakon pandemije koronavirusa.

„Kolege iz Ujedinjenih Arapskih Emirata su nam ponudile da budu logistički ‘hab’ za izvoz naših proizvoda u najbogatije zemlje Zaliva – Bahrein, Katar, Oman i Saudijsku Arabiju.“, istakao je Nedimović i  dodao da su do sada investicije iz UAE donele približno 400 miliona dolara finansijskih sredstava u Srbiju.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti