Borba građana za čistiji vazduh potpisima i sadnicama u Ečkoj 

Foto: Promo

Udruženje građana „Srbija u pokretu“ pokrenulo je kampanju „Potpiši prodiši“, kojom se traži zabrana prodaje sirovog lignita i prelazak na kvalitetnije vrste energenata.

Jedan od glavnih ciljeva kampanje je pokretanje narodne inicijative i prikupljanje 30.000 potpisa građana, uživo, kako bi se predlog zakona direktno uručio Narodnoj Skupštini RS.

U okviru kampanje, danas će se održati akcija sađenja na sportskom aerodromu Ečka u saradnji sa Aeroklubom Zrenjanin. Sledeća akcija sadnje najavljena je za ponedeljak 15. mart u privatnom vrtiću u Beogradu “Povratak prirodi”.

Kako piše u saopštenju, simbol inicijative biće zeleni baloni, koje će osobe, kod kojih se inicijativa može potpisati, nositi sa sobom uz liste, kako se ne bi pravilo okupljanje ispred štandova.

Organizacije koje su se priključile ovoj inicijativi u borbi za čistiji vazduh su “Irevolucija” iz Valjeva, “ProTok” iz Smedereva, “Odbranimo Teslu” iz Pančeva, “Dom omladine” Bor, “Lokalni odgovor” iz Valjeva, inicijativa “Vazduh nije roba” iz Zrenjanina, “Ekostraža”, “Udahni ako smeš” i startup “Taraba”.

Prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu traje od 8. do 15. marta širom Srbije, uz strogo poštovanje svih epidemioloških mera koje je propisao Krizni štab.

Stručni tim inicijative čine profesor sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, gospodin Aleksandar Jovović , i profesorka sa Univerziteta u Sidneju Sandra Popović Cowan, kao i nekoliko profesora sa katedre za zaštitu životne sredine sa Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Izvor: Tim za zaštitu životne sredine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti