Ubijen još jedan medved: Ko će preuzeti odgovornost?

Foto-ilustracija: Pixabay

Mrki medved je jedan od najvrednijih predstavnika biološke raznolikosti Crne Gore čijeg značaja očigledno nismo svesni i olako isti iz dana u dan urušavamo. Mrki medved koji živi na našim prostorima deo je populacije Dinarskog masiva, druge po veličini u Evropi.

Važno je napomenuti da je država Crna Gora potpisala veći broj konvencija čije osnovne postulate nije sposobna da poštuje i prema istim se odnosi na stihijski i neorganizovan način. 

“Ne treba da idemo dalje od Ustava Crne Gore koji utvrđuje da svako, a posebno država, je obavezan da čuva i unapređuje životnu sredinu, kao i da su potvrđeni i objavljeni međunarodni ugovori sastavni deo unutrašnjeg poretka koji imaju primat nad domaćim zakonodastvom. Po ko zna koji put, Ustav je pogažen, bolje reći upucan”, navodi se u saopštenju Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Nakon odstreljenog mužjaka medveda u kanjonu Tare u blizini Matešava 2018. godine, medveda u kanjonu Male reke 2020. godine, ženke-majke u Beranama u februaru ove godine, stiže vest o ubijenom medvedu u Parku prirode “Dragišnica-Komarnica”.

“Nadležne institucije će se po već oprobanom receptu igrati igre gluvih telefona, na čijem kraju uvek ispaštaju upravo životinjske vrste koje su zaslužne za proglašenje ove oblasti Parkom prirode. I onda kad policija odradi svoj posao, tužilaštvo će omanuti i zatvoriti oči pred dokazima. Zašto i ne bi, naučio sistem da pumpa statistiku po kratkom postupku. Njima u korist, naravno”, ističu u saopštenju.

Kako dalje navode, da stvar bude gora, u julu prošle godine, država Crna Gora usvojila je Rimski Srtateški plan (Rome Strategic plan, baziran na Bernskoj konvenciji), prema kojem se obavezala da stopu krivolova u Crnoj Gori smanji za 50 odsto do 2030. godine.

“Na dobrom smo putu zar ne? Još se ni mastilo na papiru nije osušilo, mi stopu krivolova podižemo na veći nivo. Sigurni smo da nismo ni čitali šta potpisujemo”, dalje se navodi.

“Od danas, donosioci odluka i političari više nemaju pravo propagiranja Crne Gore kao zelene destinacije. Nemate pravo pozivanja turista da uživaju u divljinama naše najljepše države. Konstantna isprazna obećanja i laži. Od ministra do ministra, bez razlike”, zaključuje autor.

Dragi građani Crne Gore, suživot između krupnih zveri i čoveka je moguć. Ovo nije način.

Autor: Aleksandar Perović, diplomirani biolog – mamalog 

Izvor: Centar za zaštitu i proučavanje ptica

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti