U Crnoj Gori traže hitno uvođenje moratorijuma na lov

Foto-ilustracija: Pixabay

Građanski pokret URA skrenuo je pažnju kako smo samo u proteklih mesec dana bili svedoci čak pet slučajeva u kojima su stradale zakonom zaštićene životinjske vrste u Crnoj Gori.

Krivolov i masakriranje srna, ubistvo sove ušare kod Tehničkih fakulteta u Podgorici iz vazdušne puške, brutalno ubistvo mečke, ali i mnogo drugih primera, tokom ove, ali i prethodnih godina upućuju samo na jedno – zaštićene životinjske vrste kod nas to nisu, a ukoliko se na suzbijanju zlodela nad njima ne počne efikasno da se radi, biće kasno, saopštili su iz ovog Pokreta.

Rešenje je, po njima, da se što pre uvede moratorijum na lov.

„Po hitnom postupku moramo uvesti moratorijum, makar dok se stvari ne dovedu u red, jer je situacija alarmantna i zabrinjavajuća. Nakon toga, mora se ući i u proceduru rasformiranja lovačkih udruženja, jer je očigledno da svoj posao, čast izuzecima, ne obavljaju kako treba. U suprotnom, slučajevi kao što su pokušaj prodaje sove ušare putem Fejsbuka u Baru, mučenje čaplje Živke, trovanje sivog sokola otrovom furadanom, nezakonito hvatanje štiglića, ubijanje medvedice na Bioču, koji su se događali prethodnih godina, imali bi zadovoljavajući pravni završetak“, ističu iz URE.

Kako navode, ovakva zlodela upućuju i na to da se mora još mnogo raditi na podizanju svesti građana o dubini ove problematike.

„Zaista je žalosno i obeshrabrujuće što još uvek ima pojedinaca, i to ne mali broj njih, koji ne shvataju kakve posledice po prirodu Crne Gore ostavljaju njihovi kukavički pohodi na zaštićene vrste. Ne postoji druga reč koja bi opisala takve “podvige”. To je sve, samo nije patriotizam. Zbog toga se mora delovati i u pravcu izmene Zakona o zaštiti prirode i visina novčanih kazni za one koji taj zakon prekrše, jer je očigledno da samo „udar po džepu“ može da spreči dalji krivolov“, navodi se u saopštenju.

Iz URE napominju da, kao deo Zelenih Evrope, Crna Gora treba da se gradi kao ekološka država i da su ovakve radnje pojedinaca apsolutno nedopustive.

Foto-ilustracija: Pixabay

„Ne odstupamo od zelenih politika, i kao što smo se zalagali za obustavljanje gradnje mini hidroelektrana, tako ćemo se institucionalno boriti i za suzbijanje krivolova. Moramo shvatiti da blago Crne Gore podjednako čine i zaštićene i druge životinjske i biljne vrste, vodotoci i more, kao i svi njeni građani“, zaključuju iz URE.

Što se Srbije tiče, nedavno je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao Konkurs za raspodelu sredstava iz budžetskog fonda za razvoj lovstva AP Vojvodine za 2021. godinu.

U pitanju su bespovratna sredstva, a ukupan iznos koji se dodeljuje ovim konkursom je 25.477.937 dinara.

Pravo učešća na konkursu ima korisnik lovišta i privredna društva, koja su registrovana za delatnost lovstva, koja se bave unapređenjem lovstva sa teritorije AP Vojvodine.

Cilj konkursa je unapređenje stanja populacije divljači i njenih staništa, opremanje korisnika lovišta i praćenje stanja pojedinih vrsta divljači na teritoriji AP Vojvodine.

Izvor: Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti