U planu povećanje izvoza žitarica u Siriju – Potpisan memorandum o saradnji

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović potpisao je Memorandum o razumevanju sa ministrom poljoprivrede Sirije Muhamedom Katanom kako bi se osnažila poljoprivredna saradnja dve zemlje, stoji u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Ključne oblasti odnose se na izvoz srpskih žitarica i semena po kome su poznati srpski proizvođači, ali i izvoz svih drugih prehrambenih proizvoda koji se izvoze iz Srbije.

Nedimović se saglasio sa sirijskim kolegom sa kojim se sastao u okviru Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, da je prostor za saradnju dve zemlje izuzetno širok i da u tom smislu ne postoje ograničenja prema vrsti hrane koja se može izvoziti u Siriju, bilo da je reč o žitaricama, voću ili mesu.

Ministar se nedavno sastao i sa zamenikom ministra poljoprivrede Irana Alirezom Mohajerom.

Glavne teme sastanka bile su nabavka iranske uree, kao i izvoz srpskih žitarica u Iran. Srbija nastavlja da otvara nova tržišta i obezbeđuje tzv. resursne baze za svoju poljoprivrednu proizvodnju, imajući u vidu da svetsko tržište danas potpuno drugačije funkcioniše u odnosu na period od pre deset godina.

Obezbeđivanje sigurnosti poljoprivredne proizvodnje kako trenutno, tako i za naredne godine je prioritet imajući u vidu da su usled trenutnih svetskih dešavanja mnogi lanci snabdevanja prekinuti ili sa značajno otežanim funkcionisanjem.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti