Bez poskupljena hleba i brašna u narednih 60 dana

Foto-ilustracija: Pixabay

Na rafovima u prodavnica ima svih proizvoda i u Srbiji nema bojazni od nestašice, kao u nekim drugim zemljama, gde postoje problemi sa brašnom, mlekom i suncokretovim uljem, rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Nedimović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je država intervenisala i pomogla mlinsko-pekarskom sektoru jeftinijom pšenicom iz robnih rezervi i tako nadomestila eventualne gubitke koje mogu imati, navodi se na sajtu Vlade.

On je ocenio da je bila dobra odluka države što je 45 dana bio zabranjen izvoz žitarica, i ujedno poručio da u narednih 60 dana hleb, brašno tip 400 i brašno tip 500 u kilskom i petokilskom pakovanju sigurno neće poskupeti.

“Doneli smo odluku za narednih 60 dana, ali Vlada ima pravo da interveniše ukoliko smatra da na tržištu postoje određeni poremećaji. Sva je prilika da će na svetskom tržištu žitarica, zbog sukoba u Ukrajini, biti potpuna nesigurnost”, objasnio je Nedimović.

Prema njegovim rečima Srbija u ovom trenutku ima višak od 170.000 tona bršna.

“Ukoliko pođemo od toga da Srbija izveze uglavnom 10 do 12.000 tona brašna, to je 15 meseci slobodnog izvoza. Takođe, imamo milion tona pšenice na lageru koja vrlo lako može da se samelje u našim mlinovima, predočio je on i dodao da se od naredne žetve očekuje više od 3.400.000 tona pšenice”, dodaje on.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti