U NTP Beograd održano takmičenje Ecotrophelia Srbija 2020

Foto: NTP Beograd

Osmo nacionalno studentsko takmičenje u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda Ecotrophelia Srbija 2020 održano je danas u Naučno-tehnološkom parku Beograd u organizaciji Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije.

Četiri tima studenata sa nekoliko univerziteta, nadmetalo se za titulu najboljeg, a prvo mesto osvojio je Globee, tim sa Akademije strukovnih studija Beograd, sa proizvodom „Globee“ koji predstavlja sferični snek proizvod na bazi nusproizvoda prerade voća, žitarica i pčelinjih produkata.

Pobednički tim učestvovaće na evropskom takmičenju Ecotrophelia Europe 18. i 19. oktobra 2020. godine u Parizu.

Drugo mesto osvojio je tim Ambasadori zdravlja sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, sa proizvodom „VegBons“ koji predstavlja inovativne gumene bombone namenjene veganima, kao i tim Gastronomi sa Akademije strukovnih studija Beograd sa proizvodom „Cherry cheese“- sir od surutke sa tropom višnje. Treće mesto osvojio je tim Pastru pleasure sa Akademije strukovnih studija Beograd sa istoimenim proizvodom – kroasanom sa brašnom od kore narandže i punjenjem od suvih šljiva.

„Pobednici nacionalnog takmičenja imaju sjajnu priliku da predstave svoj proizvod i poslovne ideje na nekom od vodećih evropskih sajmova, i saznaju kako njihove sposobnosti i veštine odgovaraju potrebama tržišta“, izjavio je prof. dr Viktor Nedović, predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije i predsednik žirija nacionalnog takmičenja.

Foto: NTP Beograd

Takmičenje se organizuje u sklopu sprovođenja Strategije pametne specijalizacije Republike Srbije (4S) čiji je jedan od prioriteta “Hrana za budućnost”, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Naučno – tehnološkog parka Beograd, kako bi se podstaklo preduzetništvo među studentima i pomogao plasman inovativnih proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu.

Goste je na početku događaja pozdravila i Jelena Petrović, pomoćnik direktora za razvoj poslovanja NTP Beograd, istakavši važnost razvoja inovativnih proizvoda. Ona je pozvala studente da prate i uključe se u programe podrške NTP Beograd, a najavila je i novi pre-seed program podrške start up kompanijama i timovima u ranim fazama razvoja pod nazivom Raising Starts koji će obezbediti profesionalnu biznis i finansijsku podršku na putu do globalnog tržišta. Ovaj program sprovodi se uz podršku Vlade Švajcarske kroz projekat “Tehnopark Srbija 2-Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”.

Izvor: NTP

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti