U Evropu stiže još jedan mali i jeftin kineski auto na struju

Foto: Mullen Automotive

Gradske gužve i potraga za parkingom je svakodnevnica svih koji žive u velikim gradovima. Zato mnogi traže mali gradski auto, po mogućstvu električni, koji je idealan za gradsku vožnju. Iz Kine nam stiže baš jedno takvo vozilo. 

Model i-Go, koji je u ponudi kompanije Mullen Automotive, veoma sličan Smart modelima, i izuzetno je popularan u Kini, uskoro bi se mogao videti u evropskim metropolama.

Ovaj model automobila ima elektromotor sa 46 konjskih snaga i bateriju od 16.5 kWh koja po NEDC standardu obezbeđuje 200 km dometa. Težak je svega 795 kilograma i može da razvije maksimalnu brzinu od 100 km/h.

Proizvođač Henan Henrey Shiying Vehicle kaže da je model odličan za tipične evropske ulice i vožnju zaustavljanje/kretanje. Napravljen je tako da smanjuje zagađenja i nivo buke u velikim gradskim sredinama.

Ovaj model automobila u potpunosti je optimizovan i konfigurisan da bude komercijalni EV koji je u potpunosti spreman i sertifikovan za prodaju u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj i Irskoj, a nakon toga bi mogao da stigne i u ostale delove Evrope.

Prema tvrdnjama proizvođača prva vozila će stići u Nemačku u decembru 2022. godine. Njihova početna cena je oko 12.000 evra.

U Kini ovaj model rado voze mlade žene i ljudi koji prvi put kupuju novo vozilo. Često se koristi i za razvoženje hrane i slične dostave i može se videti u gotovo svim gradovima ove države.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti