NASA na korak do revolucionarnih baterija za električne avione

Foto-ilustracija: Unsplash (Pascal Meier)

Performanse električnih automobila bolje su iz godine u godinu zbog čega polako uzimaju primat nad konvenzionalnim četvorotočkašima. Ipak, kada je reč o avionima i drugim teškim vozilima sa smanjenim emisijama štetnih gasova, čini se da baterije nisu najbolja opcija.

Razlog leži u tome što bi pokretanje električnog aviona zahtevalo ekstremno masivnu bateriju koja bi dodatno uvećala težinu vozila, a time i utrošak energije.

Međutim, Nasini istraživači dali su još jednu šansu električnim avionima, a rezultati njihovog najnovijeg istraživanja ponovo bude interesovanje za vazduhoplove na baterije.

Naučnici napreduju u razvoju inovativnog paketa baterija koji je lakši, bezbedniji i efikasniji od baterija koje se danas koriste u električnim vozilima, objavila je NASA.

Za razliku od standardnih litijum-jonskih baterija, čvrste baterije ne sadrže tečnosti koje mogu da izazovu pregrevanje, požar ili gubitke energije tokom punjenja.

Performanse baterije su ključni aspekt u razvoju električnih aviona – ove baterije moraju efikasno da skladište ogromnu količinu energije potrebnu za napajanje aviona, a da pritom ostanu lagane. Takođe, da bi napajala električnu letelicu, baterija mora biti u stanju da isprazni energiju izuzetno velikom brzinom.

Tim je shvatio da im arhitektura čvrstog stanja omogućava da promene konstrukciju i pakovanje svoje baterije kako bi uštedeli na težini i povećali energiju koju može da uskladišti.

Umesto smeštaja svake pojedinačne ćelije baterije u sopstveno čelično kućište, sve ćelije u novoj bateriji mogu biti naslagane vertikalno unutar jednog kućišta. Delimično zahvaljujući novom dizajnu, pokazalo se da čvrste baterije mogu da napajaju objekte ogromnog kapaciteta od 500 vat-časova po kilogramu – duplo više od električnog automobila.

Nakon nekoliko godina uspešnog rada Nasinog projekta nazvanog SABERS (Solid-state Architecture Batteries for Enhanced Rechargeability and Safety), istraživanje je izazvalo značajno interesovanje vlade, industrije i akademske zajednice.

„SABERS nastavlja da premašuje svoje ciljeve. Počinjemo da se približavamo ovoj novoj granici istraživanja baterija koja bi mogla učiniti mnogo više od litijum-jonskih baterija. Mogućnosti su prilično neverovatne “, rekao je Roko Viđano, glavni istraživač za SABERS.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti