U subotu do 11 sati u Hrvatskoj je iskorišćeno više od pola miliona jednokratnih plastičnih kesa

Foto-ilustracija: Unsplash (Lucas van Oort)

U sklopu inicijative #musthave, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je iskoristio subotnje jutro koje mnogi koriste za odlazak na pijacu kako bi, u saradnji s prodavačima, javnost upozorio na prekomerno korišćenje jednokratnih plastičnih kesa.

Na pijaci Dolac je s tim ciljem postavljen digitalni brojač, koji je s odbrojavanjem krenuo od ranog jutra. Već u 11 sati brojčanik se zaustavio kako bi pokazao ukupan broj jednokratnih plastičnih kesa iskorišćenih do tog trenutka – alarmantnih 510.571.

„Prodavačima, kupcima i prolaznicima smo ove subote želeli skrenuti pažnju na problem prekomerne potrošnje plastičnih kesa, koje se neretko koriste svega dvadesetak minuta i potom završe u otpadu, ili još gore – u prirodi. Zagađuju tlo, vode, mora, a posledica toga je i mikroplastika koja dospeva i do naših tanjira. Ovom inicijativom građane želimo osvestiti o toj ogromnoj količini plastike, ali im istovremeno i ponuditi održiviju alternativu. Zato smo posetiocima Dolca u subotu osigurali višekratne kese za voće i povrće, kako bismo pokazali da je promena svakodnevnih navika na bolje jednostavna, laka i moguća’’, poručila je Anamarija Brstilo iz Službe za odnose s javnošću Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Fondu su se pridružili i prodavači na pijaci nošenjem „NOplastic’’ majica te pakovanjem svojih proizvoda kupcima u višekratne, reciklirane kese. Složili su se kako je izuzetno važno napraviti sve što možemo kako bismo očuvali našu životnu sredinu, jer to ima direktan uticaj i na naše zdravlje.

Photo-illustration: Unsplash (Brian Yurasits)

Kao što dobro znamo, ubrzani životni tempo dovodi do trenda svakodnevne spontane kupovine, a ta navika rezultira gomilanjem jednokratne plastike. To dokazuje i podatak iz 2021. godine u istraživanju koje je sprovelo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, koje je otkrilo da svaka treća osoba u Hrvatskoj za nošenje kupljenih namirnica koristi jednokratne plastične kese iz prodavnice. Stoga, bilo koja alternativa jednokratnoj plastici danas je apsolutni #musthave, što naglašava i slogan inicijative „Ako si u modi, održivost te vodi’’. Moda diktira trendove, a svako od nas svesnim odabirom i promenom svakodnevnih navika može pomoći da održivost postane naš najvažniji trend, kojim stvaramo pozitivnu promenu u svetu u kojem živimo.

„Nemojte biti deo ove šokantne statistike. Plastika je koristan materijal, ali kao i sa svim drugim resursima, treba da je upotrebljavamo odgovorno i racionalno. Najmanje što možete napraviti je da sa sobom prilikom odlaska u kupovinu ponesete svoju kesu”, poručuju iz Fonda. Inicijativom #musthave žele se motivisati građani na ređe korišćenje plastičnih kesa, odnosno zamenu plastičnih kesa ekološki prihvatljivijim alternativama, poput korpi ili platnenih i drugih višekratnih kesa za kupovinu.

Fond je pozivao sve da se pridruže kampanji kako ne bi postali deo šokantne statistike:

-Gotovo 30 odsto građana/ki Hrvatske iz prodavnice namirnice nosi u jednokratnim plastičnim kesama.

-U morima širom planete svaki dan završi 14 miliona tona plastičnog otpada, to je količina kao 70 hiljada plavih kitova.

-80 odsto morskog otpada potiče s kopna, a više od polovine su plastični predmeti za jednokratnu upotrebu.

-Zbog toga će u morima uskoro biti više plastike nego ribe.

-Za razgradnju jedne plastične kese potrebno je više od stotinu godina, a i tada u životnoj sredini ostaje mikroplastika, koja putem lanca ishrane, završava i na našem tanjiru.

-Svake nedelje provarimo 5 grama plastike.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti