Turska kompanija zainteresovana za ulaganje u Rudnik uglja Berane

Foto-ilustracija: Unsplash (Bence Balla-Schottner)

Za invenstiranje u Rudnik uglja Berane zainteresovana je kompanija “Ankara Kjumur“ iz Turske koja je spremna da uloži 1,5 miliona evra u polumehanizovani sistem proizvodnje.

Kako su naveli iz ove kompanije isporuka od 240.000 tona uglja Elektroprivredi Crne Gore omogućila bi da se zaposli 150 domaćih radnika i 30 iz Turske.

“Naš plan je da za 18 meseci investiramo oko 1,5 miliona evra u Rudnik i da kreiramo polumehanizovani sistem proizvodnje” Hamdi Goksu iz kompanije “Ankara Kjumur“.

Prema rečima Rada Guberinića, izvršnog direktora Rudnika, početkom pandemije obustavljena je proizvodnja i zadržano je svega 15 radnika. 

“Po osnovu raznih obaveza prema državi, Rudnik uglja trenutno plaća 80.000 evra mesečno, a za njegovo rentabilno poslovanje ovaj trošak treba da iznosi 30.000 evra. Ulaskom novog investitora može se prevazići ova situacija, druga varijanta je izgradnja toplane koja bi uz ugalj iz Rudnika koristila komunalni otpad i biomasu”, rekao je Guberinić.

Sastanku u Privrednoj komori Crne Gore prisustvovao je i ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić koji je ukazao na ograničenja, prvenstveno sa ekološkog aspekta koja nameće Evropska energetska zajednica, kao i da rešenje koje bude predloženo za nastavak rada Rudnika mora dobije saglasnost Agencije za zaštitu konkurencije.

Kada je reč o mogućnosti izgradnje toplane, ministar je rekao da treba sve sagledati i da postoji ekonomska opravdanost jer bi se jednom investicijom rešili brojni problemi, ali da treba uraditi neophodnda istraživanja i studije u vezi sa tim projektom.

Berane celom svojom površinom se nalazi na ugljenoj ploči čija debljina ide i do 9 metara, a kako geolozi kažu, na nekim mestima i više. Ova ploča, ispod grada, nalazi se na dubini od oko 200 metara.

Stručnjaci procenjuju da ukupne rezerve uglja u ovom basenu iznose 167 miliona tona.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti