Lansirani senzori za otkrivanje emisija štetnih gasova 

Foto: ABB

Prema podacima Svetske meteorološke organizacije koncentracija ugljen-dioksida u atmosferi prošle godine dostigla je rekordnu vrednost. Iako je došlo do značajnog smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, zbog proglašenja pandemije koronavirusa, to nije dovoljno da se primete veće promene na globalnom nivou.

Najveću emisiju ugljen-dioksida na planeti ima Kina koja se obavezala da će do 2060. godine postati ugljenično neutralna. Veoma ambiciozan cilj postavila je Evropska unija – ona će taj cilj dosegnuti do 2050. godine.

Zašto je važno smanjiti emisiju štetnih gasova? Velika količina gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi izaziva zagrevanje planete koje donosi nove klimatske promene.

Mnoge vlade i kompanije ulažu velike napore kako bi smanjile emisije gasova, ali i pažljivo prate i mere koliko ovih otrovnih materija odlazi u atmosferu. Kompanija ABB otišla je korak dalje. Naime, ova kompanija je proizvela optički senzor koji je lansiran zajedno sa satelitom Hugo, kompanije GHGSat.

Optički senzor kompanije ABB može da mapira emisije metana iz svemira pri rezoluciji koja je 100 puta veća od bilo kod drugog senzora. Ranije su mogli da se snimaju samo veći regioni, a sada zahvaljujući ovoj opremi, po prvi put, moguće je identifikovati izvor emisije gasova.

U ovoj kompaniji se trenutno proizvodi dodatnih devet uređaja koji će biti lansirani do kraja 2022. godine, i oni će biti prva privatna svemirska satelitska mreža koja će biti posvećena merenju emisije štetnih gasova.

Svemir je idealno mesto za slobodno nadgledanje emisija štetnih gasova, a zahvaljujući ABB senzorima, vlade i industrije širom sveta imaće mogućnost da dobiju dragocene uvide koji će im pomoći da ispune svoje ciljeve kada je u pitanju smanjenje emisija.

“To što su odabarali naše napredne senzore pokazuje našu konkurentnost i dobru usklađenost sa zahtevima koji važe za privatne kompanije u sektoru svemirskih istraživanja“, rekao je Mark Korivo, generalni direktor sektora merenja i analitike u ABB-u, u Kanadi.

Kako je naveo svemirska revolucija je uveliko u toku i ABB je proizvodnjom naprednih mernih senzora dobro pozicioniran u ovom tek formiranom sektoru svemirskih istraživanja.

ABB je više od dve decenije vodeći na polju detekcije gasova sa efektom staklene bašte što je potvrđeno i učešćem u kanadskoj misiji SCISAT i u proizvodnji japanske serije satelita GOSAT. Za praćenje emisija štetnih gasova na zemlji instalirano je više od 60.000 sistema koji u kontinuitetu beleže i procenjuju podatke o emisijama u svim industrijama. Oni pružaju važne informacije za ekološki i ekonomski rad proizvodnih pogona, asortiman uključuje ACF5000 koji tačno i pouzdano istovremeno prati do 15 komponenata gasa.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti