Obeležen Dan rudara Crne Gore uz planove za nova ulaganja

Foto-ilustracija: Pixabay

„Ovo je godina u kojoj Crna Gora slavi 71 godinu dugu tradiciju rudarske proizvodnje u Crnoj Gori – tradiciju koja obavezuje da se sa najvećim pijetetom sećamo svih onih koji su udarili temelje crnogorskom rudarstvu prolazeći kroz sve izazove tranzicionih procesa, uz očuvanje rudarske proizvodnje u Crnoj Gori“, kazala je danas Ministarka ekonomije Dragica Sekulić na svečanosti koja je upriličena povodom Dana rudara Crne Gore u Pljevljima.

Ministarka je istakala da Crna Gora poseduje sigurnu bazu za povećanje proizvodnih kapaciteta u ovoj oblasti, koji će u budućnosti uticati na povećanje učešća rudarske proizvodnje u ekonomskom rastu Crne Gore. Kazala je da se to uverenje temelji na činjenici da naša država raspolaže značajnim rezervama uglja, prvenstveno u pljevaljskom i beranskom ugljonosnom basenu, zalihama crvenih boksita na jugozapadu zemlje, kao i rezervama olovo-cinkanih ruda, od kojih se većina nalazi u rudnim rejonima Ljubišnje i Bjelasice.

„Upravo zbog toga izražavam očekivanje da će u ovoj oblasti biti dodatnih investicija, što će značiti otvaranje novih rudnika, a samim tim i dodatni impuls razvoju rudarstva u Crnoj Gori“, istakla je ministarka.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ona je ocenila da će Vlada Crne Gore nastaviti da, u saradnji sa rudarskim kompanijama, kreira poslovni ambijent u kome će se dodatno valorizovati rudarski potencijal Crne Gore i da će raditi na poboljšanju uslova u kojima rudari rade, kao i na poboljšanju njihovog materijalnog i socijalnog položaja, ali i na veća ulaganja u ovom sektoru koja će biti usmerena ne samo na ekonomski aspekt, već i na ekološku održivost i dostojanstvo rudarskog poziva.

Ministarka je istakla da u vremenima koja dolaze moramo ići u korak sa savremenim standardima u ovoj oblasti koji postoje u zemljama Evropske unije.

„Izražavajući zahvalnost rudarskim kompanijama koje se u Crnoj Gori na temelju evropskih praksi uspešno bave rudarskom delatnošću, pozivam da svi zajedno uložimo dodatne napore kako bi ostali dostojni tradicije koju Crna Gora ima u rudarstvu, valorizujući na najbolji mogući način značajno prirodno bogatstvo koje posedujemo“, zaključila je Sekulić.

Izvor: Ministarstvo ekonomije Crne Gore

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti