U DM drogerijama zabrana prodaje plastičnih kesa

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je da su ova i sledeća godina, godine velikih promena u zaštiti životne sredine u Srbiji, ukazujući da je za uspešnost dostizanja ekoloških standarda važan strateško zakonodavni okvir, praktična primena zakona koji će biti doneti do kraja godine ali da je posebno dragocena, podrška građana, i društveno, ekološki odgovornih kompanija, kao i civilnog društva i medija.

Pročitajte još:

„Zakonima i zakonskim rešenjima u oblasti klimatskih promena, upravljanja otpadom, plastikom za jednokratnu upotrebu i ambalažnim otpadom, kao i Zakonom o buci, dramatično će se promeniti životna sredina“, ukazao je ministar Goran Trivan, na konferenciji za medije kompanije „dm drogerie markt“, koja je u svim drogerijama na teritoriji Srbije i Makedonije u potpunosti povukla plastične ambalažne kese iz prodaje. Ova regionalna ekološka kampanja sprovodi se u saradnji sa makedonskim ministarstvom nadležnim za poslove zaštite životne sredine.

Trivan je ukazao da zdrava životna sredina nema granice niti cenu, da je značajnija od svakog imovinskog dobitka, a naročito profita. Zahvalio je kompaniji i svim društveno i ekološki odgovornim inostranim i domaćim kompanijama koje u Srbiji donose i primenjuju ekološku praksu i tako značajno doprinose zdravoj životnoj sredini.

„Zahvaljujem našim građanima što ne kupuju plastične kese i što misle o životnoj sredini“, rekao je ministar Trivan.

Ministarstvo je, naveo je Trivan, moglo da zabrani upotrebu plastičnih kesa i ta mogućnost uvek postoji, ali smo, zahvaljujući kampanji o pogubnom uticaju plastičnih kesa na životnu sredinu, dobili odgovor građana i trgovinskih lanaca da je kroz naplatu plastičnih kesa njihova proizvodnja smanjena za 80 odsto, a njihova potrošnja od 60 do 80 odsto.

„Sada smo otišli korak dalje, dajući mogućnost i ovlašćenja zainteresovanim opštinama i lokalnim samoupravama da, kao Beograd, sami odluče da li će da zabrane upotrebu plastičnih kesa“, kazao je ministar i pozvao i druge trgovinske lance i trgovine da učine male ali krupne korake odgovornim odnosom prema društvu u kome posluju i prema životnoj sredini.

Predrag Petrović, član uprave „dm drogerie markt“ Srbija i Severna Makedonija, istakao je da je odluka o potpunom povlačenju plastičnih ambalažnih kesa iz dm drogerija usledila kao logičan nastavak ekološki osvešćenog poslovanja kompanije: „Kompanija dm je još 2012. godine počela sa naplatom velikih kesa, a od 2018. godine novac od naplate malih recikliranih kesa usmerava se na veliki ekološki projekat. Počevši od same proizvodnje, do pakovanja i sadržine proizvoda, na svakom koraku nastojimo da budemo odgovorni prema našoj okolini, kao i da edukujemo kupce o održivim načinima života. Tako ih sada pozivamo da, nošenjem sopstvenih torbi za višekratnu upotrebu, daju svoj doprinos u očuvanju životne sredine za buduće generacije.“

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti