Bioreaktor sa algama upija ugljen-dioksid iz vazduha

Foto: Facebook (screenshot)

Kako nam ugljen-dioksid (CO2) najmanje pomaže kad je reč o klimatskim promenama, jedan od glavnih ciljeva je nulta emisija ovog gasa. Za sada, ipak, to nismo postigli, ali se teži smanjenju emisija svih štetnih gasova, a naročito ugljen-dioksida.

Međutim, šta ako bismo uspeli da ga potpuno uklonimo?

Naučnici su istraživali na koji način se možemo izboriti sa efektom staklene bašte i kako da se okrenemo proizvodnji biogoriva, koja bi predstavljala odlično ekološko rešenje.

Američka kompanija „Hypergiant Industries“ napravila je uređaj-rektor u obliku kutije dimenzija  90 x 90 x 210 cm, koji upija jednaku količinu ugljen-dioksida iz atmosfere kao šuma površine 4.050 metara kvadratnih.

Uređaj nazvan „Eos Bioreactor“ u sebi sadrži specifičnu vrstu algi Chlorella vulgaris, koja upija veću količinu ugljen-dioksida od drugih živih bića, uključujući i biljke. Iako biljke upijaju CO2 tokom fotosinteze i tu energiju koriste za rast i razmonožavanje, ove alge deluju mnogo efikasnije.

Bioreaktor, osim što upija CO2, proizvodi i čisto biogorivo, što takođe doprinosi smanjenju emisije ugljen-dioksida.

Algama je potreban pristup vodi, vazduhu i svetlosti, kako bi imale dovoljno hrane za sopstveni rast i razvoj, ali i za proizvodnju biogoriva. Otud je uređaj napunjen vazduhom, ima rezervoar vode i izložen je veštačkoj svetlosti. Alge žive u cevima bioreaktora i u rezervoaru s vodom.

Proces nadgleda program koji upravlja svetlom, temperaturom i pH vrednošću vode u biorektoru.

Ipak, kompanija još uvek nije spremna za komercijalnu proizvodnju uređaja. Najavili su da će do kraja godine biti javno dostupan, kada će se znati više o tome kada „Eos Bioreactor“ možemo očekivati na tržištu.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti