Trivan: Srbija prerađuje manje od 10 odsto otpadnih voda

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da se u Srbiji prerađuje manje od 10 odsto otpadnih voda i naveo da bi za izgradnju 359 sistema za preradu otpadnih voda trebalo izdvojiti približno pet milijardi evra.

„Najvažniji deo posla ovog ministarstva u poslednje dve godine bio je stvaranje uslova za investiranje u životnu sredinu kroz izradu projektno-tehničke dokumentacije koja će se podstaći kreditom od 200 miliona evra“, rekao je Trivan, saopšeno je iz ministarstva koje vodi.

Trivan je obišao sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem početak radova na izgradnji druge faze po kapacitetu – linije mulja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) Leskovac u selu Bogojevce nadomak tog grada, koju finansira Vlada Srbije preko ministarstva zaštite životne sredine.

Realizacijom ove faze projekta uz već završenu prvu fazu kao i radove na izgradnji kolektora Leskovac će 2020. godine imati završeno moderno Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda.

Projekat obuhvata izgradnju Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (CPPOV), izgradnju glavnog gradskog kolektora i proširenje kanalizacione mreže u prigradskim naseljima.

Prerada otpadnih voda je najvažnija početna tačka u dostizanju evropskih standarda u zaštiti životne sredine. Ako su vam zagađene vode, zagađeno vam je zemljište, hrana, ugroženo zdravlje“, rekao je Trivan.

Izvor: Beta

Željka Vesić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti