Električni autobusi iz Kine do kraja godine na beogradskim ulicama

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić obišao je juče novoizgrađenu oblast grada Landžou u Kini, gde je smeštena kompanija „Guang Tong Nju Enerdži“, čiji će se električni autobusi do kraja godine naći na beogradskim ulicama.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Antić je u izjavi za agenciju Tanjug objasnio da je ta kineska kompanija partner „Ikarbusa“, koji će krajem godine početi da proizvodi takve električne autobuse.

Reč je, kako je precizirao, o najsavremenijim električnim autobusima koji su u skladu sa najvišim standardima i sa najkvalitetnijim baterijama, koje se pune šest od deset minuta.

Prema njegovim rečima, sa tom baterijom, po projektu, vozilo može da izdrži do 180 kilometara, a u uslovima gradske vožnje do 100 kilometara, što je otprilike optimum za beogradske uslove.

Ministar se danas sastao i sa predstavnicima kompanije „Lanši“, koja je jedna od vodećih svetskih proizvođača opreme za energetske projekte, rafinerije, petrohemijska postrojenja, istraživanja i bušenja nafte i gasa.

Ova kompanija, kako je ukazao, ima visok nivo interesovanja za saradnju sa Srbijom i može svoje usluge da ponudi i našoj rafineriji, ali i ostalim preduzećima iz hemijskog kompleksa.

Sastanci sa predstavnicima komapnije „Galaks Internešnl“ su takođe bili uspešni, naveo je on i dodao da su njeni predstavnici pokazali interesovanje da budu deo državne delegacije koja će posetiti Srbiju.

Antić je u Landžou posetio i Nacionalni institut za energetska istraživanja, koja je među vodećim ustanovama u svetu kada su u pitanju obnovljivi izvori energije.

Ta institucija može da ostvari kvalitetnu saradnju sa našim univerzitetima i institutima.

Danas smo napravili prve kontakte i mislim da će naši stručnjaci u razmeni iskustava sa ovom institucijom biti u stanju da našoj zemlji, privredi, energetskim kompanijama pruže mnogo dobrih usluga, podvukao je ministar.

Antić boravi u poseti gradu Landžou povodom nastupa Srbije na 25. kineskom sajmu za investicije i trgovinu, gde predvodi delegaciju u kojoj je približno 20 predstavnika srpskih preduzeća.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti