Tri prirodna elementa, a konačan proizvod – kuća iz snova! (VIDEO)

Foto: Printscreen Youtube

Dvojica muškarca iz Kambodže odrekla su se savremene tehnologije i svojim projektom dokazala i pokazala kako se primitivni alati i dalje mogu koristiti za stvaranje neverovatnih građevina, dok im je glavni alat – ruka.

Sagradili su kuću sa bazenom bez ikakvog modernog alata ili opreme i to za kratko vreme.

Oni su napravili vilu od blata, bambusa i drveta.

Zidove su formirali od isečenih tankih stabala i obložii prutovima bambusa. Na njih su položili krov koji je od kombinacije blata, prutova bambusa i suve trave. Za kompletan ugođaj, na samom kraju, napravili su bazen, koristeći iste gradivne elemente – a okolo su postavili tepih travu.

Foto: Printscreen Youtube

Upotreba blata prilikom izgradnje jedno je od najstarijih pristupa u građevinarstvu. Ono se ručno oblikuje da bi se napravila osnova za zid, a potom se dodaje sloj po sloj i na kraju se čitava konstrukcija suši.

Zbog svoje savitljivosti blato nudi bolju izolaciju od čeličnih i betonskih konstrukcija, pa će na ovaj način kuća služiti i tokom zimskog perioda. Nemojte dozvoliti da vas zavara „siromašan“ izbor materijala.

Ovakva tehnika gradnje decentralizuje čitav proces izgradnje jer koristi lokalni materijal i na taj način nema potrebe za  angažovanjem izvođača radova, kao ni transporta. Povrh svega, sami troškovi održavanja ovakve konstrukcije svedeni su na minimum.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti