Zgrada pariske gradske uprave dobija zelenu fasadu

U Parizu su počeli radovi na ozelenjavanju fasade zgrade 17. arondismana, koja je posle Gradske skupštine najveća zgrada gradske uprave u ovom gradu. Radovi će trajati godinu dana, a isto toliko i izmena režima u saobraćaju na ovoj deonici puta, koja za posledicu ima stvaranje zastoja i gužvi tokom radova u ovom delu grada.

Potpuno zelena fasada za godinu dana

Iako trenutno nije lepa i skladna kao zgrada Gradske skupštine Pariza (Hotel de Vil),  zgrada 17. arondismana Batinjol Monko, će za godinu dana zameniti svoje sive, betonske zidove novim izgledom i time privući grupe turista, ali i rojeve pčela zajedno sa drugim vrednim insektima oprašivačima.

Foto: Wikimedia Commons/Gérard Janot

Završetak radova najavljen je za jul 2021. godine, a ideja ozelenjavanja glavne fasade ove zgrade nije nova. Prvi put se pominje 2013. godine, kada je tadašnja gradonačelnica 17. arondismana, Fransoiz de Panifo, koja je 2013. godine raspisala konkurs na kojem je pobedio projekat arhitektonske kuće TOA Arhitekte i saradnici. Sedam godina kasnije, radovi vredni 1,9 miliona evra napokon mogu da počnu.

Radovi na ozelenjavanju fasade 12. arondismana odvijaće se u sklopu Pariskog klimatskog plana – poznatog kao Pariski plan biodiverziteta 2018-2024 (Le Plan Biodiversité 2018-2024). Poznato je da zelene fasade ostvaruju veliku uštedu energije i poboljšavaju toplotnu izolaciju objekata, ali zelena fasada bi trebalo da ponudi i bolje uslove rada zaposlenima u gradskoj upravi, kao i građanima ovog dela Pariza, jer će poboljšati kvalitet vazduha, smanjiti količinu zagađenja i doprineti smanjenju uticaja urbanog toplotnog ostrva tokom ekstremnih toplotnih perioda. Na betonskoj fasadi ove zgrade, koju su 1973.  projektovale arhitekte Alfred Favre i Pijer Burk, planira da se postavi na stotine nosača biljaka sa velikim izborom različitog cveća.

Zelene površine generalno čine urbanu sredinu atraktivnijom i pozitivno utiču na stanovništvo gradova, a u Parizu postoji niz uspešnih primera ozelenjavanje fasada stambenih i javnih zgrada. Posebno treba istaći vertikalne bašte francuskog botaničara Patrika Blanke koje krase jedan pariski muzej i fasadu robne kuće BHV Hom, a tu je možda i njegovo najlepše delo – Oaza Abukira iz 2013. godine.

Foto: TOA Architectes et associés

Ograničenja u saobraćaju

Narednih godinu dana, radovi će ostaviti posledice i na normalno funkcionisanje saobraćaja u glavnom gradu Francuske.

Ulica Batinjol je već mesec dana zatvorena za sav automobilski saobraćaj na deonici između ulice Dam i Mariot, a u okolnim ulicama saobraćaj se odvija samo u jednom smeru.

Sadašnji gradonačelnik 12. arondismana Džofri Bulard uverava stanovnike ovog dela Pariza kako će se saobraćaj u potpunosti normalizovati po završetku radova.

Važno je napomenuti da će se održavanje zgrade, kao i zalivanje biljaka, obavljati iz samog objekta, a ne spolja, da bi se izbeglo stvaranje saobraćajnih zastoja, kojih se stanovnici ovog dela Pariza – grada koji je objavio rat automobilima, najviše plaše.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti