U Budimpešti „nikao“ novi park s vertikalnim vrtovima

Foto: Facebook (screenshot)

Budimpešta je od prošlog četvrtka bogatija za još jedan lepi park. Novi park Széllkapu (Vrata vetrova) nalazi se u Budimu – delu mađarske metropole na desnoj obali Dunava, prostire se na više od 17.000 kvadratnih metara, a pored 355 stabala i ribnjaka površine od 700 kvadratnih metara, raspolaže i panoramskim liftovima koja posetioce vode do vertikalnih vrtova.

To su glavni simboli novog atraktivnog budimpeštanskog parka čiji izgled predstavlja vezu s mađarskim ravnicama, šumama i jezerima, a uređen je na nekadašnjoj zapuštenoj industrijskoj površini u vlasništvu grupe TSPC. Okolne zgrade koje uokviruju ulazne i izlazne padine parka štite ga od prometne buke i zagađenja vazduha iz susednih ulica, a spektakularna arhitektura novog područja za rekreaciju stvara novi urbani prostor dostojan 21. veka.

Foto: Facebook (screenshot)

Pri sadnji drveća i grmlja strogo se pazilo na pažljiv odabir autohtonih vrsta koje dobro podnose urbanu klimu, a među njima najveći deo čine stabla trešnje i jabuke, kao i hrasta, bora, breze i graba. U parku je posađeno i oko 50.000 višegodišnjih biljaka, ukrasnih trava, razne vrste grmlja, te više od 40.000 lukovica.

Pešačke staze stapaju se s tri bele konstrukcije koje imaju oblik velikih gljiva i stvaraju dovoljno hlada za odmor i opuštanje posetilaca parka. Na njihovim vrhovima ugrađeni su solarni paneli. U sklopu parka nalazi se i podzemna garaža sa dve etaže u koju se može smestiti 500 automobila. Time je osiguran približan broj ukinutih parking mesta koja su se nalazila na tom području pre uređenja parka.

Foto: Facebook (screenshot)

Sam naziv parka Széllkapu (Vrata vetrova) odnosi se na preko potrebne vetrove koji osvježavaju zrak užurbane mađarske prestonice. Arhitekti su osmislili i tunel za lagani vetar, čime blizina prirode nije samo simbolična, već postaje nešto što se može dodirnuti, osetiti i udahnuti. Važan deo novog parka predstavljaju i veliki vertikalni vrtovi okrenuti prema trgovačkom centru Mammut. Posetioci se do njih uspinju panoramskim liftovima, odakle im se pruža pogled na Bulevar Margit, Budimski dvorac i okolna brda.

Novi javni park je veliki i značajan korak napred za Budimpeštu, koja po uzoru na druge evropske metropole nastoji da se posveti realizaciji zelenih, održivih i kreativnih arhitektonskih rešenja.

Kako javljaju lokalni mediji, vlada Mađarske je još 2013. godine odlučila oživeti ovu tada zapuštenu lokaciju i tako dovršiti projekt parka Millenáris. Radovi na pripremi zemljišta počeli su 2014. godine, a sama gradnja započela je tokom leta 2017. godine. Prva faza uređenja parka Széllkapu završena je u septembru 2019. godine.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti