Zbog čega se pokret „Odbranimo reke Stare planine“ obratio kineskoj ambasadorki Čen Bo?

Foto: Wikipedia/Cornelius Bechtler

Pokret „Odbranimo reke Stare planine“ objavio je juče da je kineskoj ambasadorki u Srbiji Čen Bo uputio pismo u kome je obaveštava o zagađenju vazduha povezanim sa radom kineskih kompanija u Srbiji i moli je da organizuje sastanak sa predstavnicima građanskih ekoloških inicijativa koje se bore za očuvanje životne sredine, kako bi se problem rešio.

„U dva grada u Srbiji, Boru i Smederevu, kineske kompanije predstavljaju glavne izvore prekomernog zagađenja vazduha“, navedeno je pored ostalog u pismu koje je upućeno ambasadorki, a koje je dostavljeno medijima.

Istaknuto je da se pismom pokret „Odbranimo reke Stare planine“ obraća u ime više od 120.000 pristalica koje okuplja.

„Imajući u vidu nesagledive posledice prekomernog zagađenja vazduha i odgovornost koju u tome imaju kineske kompanije, molimo vas da sagledate značaj problema i organizujete sastanak predstavnika građanskih ekoloških inicijativa koje se bore za očuvanje životne sredine“, stoji u apelu.

Foto: Wikipedia/Grozni Laki

Pokret podseća da je u novembru 2019. godine Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo postupak protiv kompanije „Ziđin Bor Кoper“ zbog ispuštanja otrovnih materija u vazduh i dodaje da su najmanje pet puta utvrđene nepravilnosti u radu ove kompanije, kojima je ozbiljno narušeno zdravlje stanovnika ovog grada.

„Usled problema sa enormno zagađenim vazduhom, građani su organizovali nekoliko protesta, a sigurni smo da će se protesti nastaviti ako problem ne bude bio adekvatno i sistemski rešen“, ističe se u pismu.

Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha navodi da je tokom 2018. godine u Smederevu vazduh bio loš tokom 146 dana, navedeno je u pismu uz podsećanje da su i u ovom gradu takođe organizovani protesti građana usmereni na podizanje ekološke svesti.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti