Trgovina poljoprivrednih proizvoda u EU dostigla 424 milijarde evra

Foto-ilustracija: Pixabay (die9ov)

Vrednost izvoza i uvoza EU prošle godine dostigla je 424 milijarde evra, što predstavlja ozbiljno povećanje u odnosu na 347 milijardi evra ostvarenih 2021. godine. 

Od početka ovog veka sve do prošle godine, zemlje EU utrostručile su svoju trgovinu poljoprivrednih proizvoda, a u periodu od proteklih dvadeset godina izvoz je rastao brže od uvoza, govore podaci Eurostata. 

Vrednost izvoza bila je 229 milijardi evra, a uvoza 195 milijardi evra, gde odnos izvoza i uvoza govori o ostvarenom suficitu EU za 2022. godinu, koji je bio u iznosu od preko 33 milijarde evra.

Pročitajte još:

Najveći partneri EU jesu Velika Britanija i Brazil. Velika Britanija je bila najveći izvozni partner, sa preko dvadeset odsto udela u izvozu poljoprivrednih proizvoda van EU, a nakom nje SAD, Kina, Švajcarska, Japan i Rusija sa oko tri odsto udela u trgovini poljoprivrednih proizvoda.

Uvoz iz država koje nisu članice EU, odnosno uvoz koji ne obuhvata razmene među državama članicama, najviše je poticao iz Brazila sa oko deset odsto udela – ekvivalentno više od 19 milijardi evra, zatim Velika Britanija sa osam odsto udela, Ukrajina sedam odsto, SAD i Kina sa oko šest odsto, i Norveška sa pet odsto.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti