EU će jačati kontrolu upotrebe pesticida

Photo-illustration: PIxabay

Evropska poljoprivreda se i dalje oslanja na velike količine pesticida za prinos useva, a prodaja hemikalija je ostala ista tokom protekle decenije.

Pestici se koriste u šumarstvu, pri izgradnji puteva, železničkih pruga, u baštama, javnim parkovima koje koristi široka javnost, pre svega deca, trudnice, i stari. 

U periodu od 2011. do 2020. godine je prodaja pesticida u zemljama koje su članice ostala stabilna – 350.000 hijada tona godišnje. Prema podacima EU 83 odsto poljoprivrednog zemljišta koje je testirano 2019. godine sadržalo je ostatke pesticida, a 22 odsto lokacija u rekama i jezerima u kojima se pratilo prisustvo pesticida, bilo je iznad praga zabrinutosti po zdravlje ljudi.

Pročitajte još:

Osim što provodimo vreme na mestima, ili se kupamo u jezerima koja su zatrovana, preko hrane i vode za piće unosimo ostatke hemikalija u organe, što je pokazala jedna studija izvedena između 2014. i 2021. godine, gde je 84 odsto ispitanika sadržalo bar dve vrste pesticida u sebi u pet evropskih zemalja. Važno je naglasiti da prisustvo pesticida najviše utiče na zdravlje dece.

Poslednjih godina desilo se i značajno smanjenje insekata koji imaju ulogu oprašivanja voća i povrća, zbog uništavanja biodiverziteta i njegovog ritma.

U 2020. godini, Strategija Evropske komisije od farme do viljuške, uvela je dva cilja smanjenja pesticida: smanjenje upotrebe i rizika od hemijskih pesticida za 50 odsto, a drugi cilj – smanjenje upotrebe opasnijih pesticida za 50 odsto. Strategija je ključni deo Evropskog zelenog dogovora i ima za cilj da evropski prehrambeni sistem učini pravednim, zdravim i održivim. 

Evropska komisija je nedavno predložila novu uredbu o održivoj upotrebi pesticida , koja bi zahtevala od zemalja da postave sopstvene nacionalne ciljeve smanjenja, i obezbede da svi farmeri i drugi profesionalni korisnici pesticida usvoje ekološke sisteme kontrole štetočina i ograniče upotrebu pesticida.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti