KAKO ĆE NEMAČKA SMANJITI RAČUNE ZA STRUJU? 

Foto-ilustracija: Pixabay (AJS1)

Struja je u Nemačkoj oduvek bila skupa – studija Fraunhofer instituta iz 2015. pokazala je da je račun za struju nemačkih kompanija u proseku više nego duplo veći od računa njihovih konkurenata u SAD i Kini.

Berlin planira da uvede specijalnu industrijsku tarifu za električnu energiju u rasponu od 0,05 do 0,09 evra po kilovat-satu kako bi podstakao konkurentnost zemlje i suprotstavio se američkim i kineskim subvencijama. Električna energija je ključna za nekoliko čistih tehnologija kao što je proizvodnja polisilicijuma u solarnim panelima.

Suočen sa pritiskom američkog Zakona o smanjenju inflacije i sa dugogodišnjim niskim cenama električne energije u Kini, Berlin se sada sprema da uzvrati udarac.

Pročitajte još:

„Prednosti obnovljivih izvora energije, koji proizvode električnu energiju po ceni od 0,05 do 0,09 evra po kilovat-satu trebalo bi da se prenesu na kompanije u zavisnosti od „geografskih okolnosti“, izjavio je nedavno nemački ministar ekonomije i klimatske akcije Robert Habek.

Dok EU podržava kompanije u kapitalno intenzivnim izdacima – ili CAPEX – SAD su odlučile da podrže operativne troškove (OPEX), objasnio je Habek.

Foto-ilustracija: Unsplash (Appolinary Kalashnikova)

Kako bi se rešila ova neusklađenost, u pripremi je posebna tarifa za industrijsku električnu energiju, dodao je on. Prenošenje jeftine električne energije od proizvođača do preduzeća bila bi „komponenta“ takve šeme koja funkcioniše preko „tržišta“, dodao je ministar.

Vetar na moru će, posebno, obezbediti velike količine energije koja može koristiti kompanijama kroz takozvane direktne ugovore o kupovini energije“, objasnio je on.

Ali dok ne budu dostupne dovoljne količine obnovljive energije, nemačka vlada trenutno razmatra ograničenje cena industrijske električne energije.

,,Da li su dodatna ograničenja moguća ili neophodna“ – predmet je rasprave, odgovorio je Habek na pitanje novinara, dodajući da njegovo ministarstvo želi da uradi svoj deo posla. „Mi ćemo kreirati tu tarifu za industrijsku električnu energiju, pokrenućemo to“, rekao je Habek novinarima.

Iako su podaci o kineskim cenama električne energije oskudni, brojka na koju se obično pozivaju predstavnici solarne industrije je oko 0,07 evra po kilovat-satu. Wacker Chemicals, poslednji proizvođač polisilicijuma u Nemačkoj, nedavno se požalio da kineski konkurenti plaćaju upola nižu cenu struje od nemačkih kompanija.

Svaku vladinu intervenciju u vezi sa cenom električne energije morala bi da proveri Evropska komisija, koja primenjuje pravila o državnoj pomoći u EU.

Izvor: EURACTIV

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti