Foto-ilustracija: Unsplash (Julian Anders)

Globalna kriza, izazvana sukobima u Ukrajini i nepovoljnim vremenskim uslovima poput suše, probudila je kod građana strah od praznih rafova. Zato su mnogi požurili u nabavku namirnica za predstojeći period, ali je državni vrh saopštio da nema razloga za strah jer je obezbeđeno dovoljno osnovnih životnih namirnica, a robne rezerve su pune.

Naredni meseci će biti iskorišćeni da se osiguraju dodatne količine energenata i hrane pred jesen i zimu, rekao je predsednik Aleksandar Vučić prilikom obilaska robnih rezervi i naglasio da će se država postarati da građani budu osigurani uz očuvanje javnih finansija, ne ugrožavajući stopu javnog duga.

„Za nas je od presudnog značaja da obezbedimo dovoljne količine energenata, i krenućemo u izgradnju novih skladišta dizela i sirove nafte, za šta nam je potrebno godinu i po dana“, rekao je predsednik i dodao da sledi dalja izgradnja skladišta za gas.

On je naglasio da imao vrlo dobar razgovor sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i da su dogovoreni glavni elementi gasnog sporazuma, koji su vrlo povoljni po Srbiju.

„Potpisaćemo ugovor na tri godine, formula će ostati ista, cena će biti veoma povoljna i ostaje da u razgovoru sa ‘Gaspromom‘ postignemo dogovor o količini“, objasnio je on.

Svetu predstoji žitna kriza

Nakon suše u Indiji i Argentini, koje su među najvećim izvoznicima žita, svet će se najverovatnije suočiti sa žitnom krizom, rekao je predsednik i izrazio uverenje da će država po tom pitanju uspeti da obezbedi sve neophodno.