Traži se: Japansko ostrvo, poslednji put zabeleženo 1987, površina nepoznata

U 2015. godini, japanska vlada je unutar svojih granica prebrojala 158 nenaseljenih ostrva. U 2018. godini, barem jedno nedostaje.

Kada dan loše krene, nestaju nam ključevi, telefoni ili novčanici, a posebno je stresno kada se mi sami izgubimo u nepoznatom delu grada. A zamislite koliki je tek maler zadesio Japan! On je ostao bez čitavog parčeta kopna.

Foto-ilustracija: Unsplash

Obalska straža Japana je poslednji put videla nenaseljeno ostrvo Esambe Hanakita Kodžima davne 1987. godine. Njegova površina je stražarima ostala nepoznanica, jer nisu uspeli da ga izmere.

Sve do nedavno, Esambe Hanakita Kodžima se uzdizalo oko 1,4 metara iznad nivoa mora i moglo je da se vidi sa severenog kraja drugog po veličini japanskog ostrva Hokaido. Sada ga, međutim, više nema.

Kako prenose japanski mediji, njegov nestanak prvi je primetio Hiroši Šimizu, autor knjige u slikama o skrivenim japanskim ostrvima, koji se zaputio ka Esambe Hanakita Kodžima u potrazi za inspiracijom za nastavak svog dela. Nije ju pronašao. Šimizu se za pomoć obratio lokalnim ribolovcima koji su potvrdili da se u prošlosti na tom mestu nalazilo kopno.

„Postoji mogućnost da su vetar i sneg razorili ostrvce i da je njegovo iščeznuće posledica procesa erozije„, objasnio je Tomo Fuđi, visoki zvaničnik obalske straže.

Prema međunarodnom pravu, ostrva se mogu označiti kao takva jedino kada su i u vreme plime iznad površine mora. S obzirom na to da je ostrvo bilo na japanskoj granici, njegovo, uslovno rečeno, potonuće – moglo bi da znači sužavanje teritorijalnih voda ove države.

Obalska straža najavila je da će da pretraži područje kako bi osigurala bezbednu plovidbu.

Izloženost prirodnim katastrofama, poput zemljotresa, i oštrim vremenskim uslovima, utiče na to da teritorija ove države iščezava, ali ponekad se desi i da deo kopna izrani iz okeana. Na taj način, 2015. godine se iz vode pojavio komad zemljišta od 300 metara koji se prikačio na ostrvo Hokaido.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti