Pametna autobuska stajališta sa solarnim napajanjem postavljena u Pančevu

 

Foto: Pancevo.mojkraj.rs

Povodom Dana grada u Pančevu su postavljena tri pametna autobuska stajališta, na stanici ispred Gradskog uslužnog centra, ispred Nacionalne službe za zapošljavanje i preko puta Nacionalne službe za zapošljavanje, u Ulici Vojvode Radomira Putnika.

Katarina Banjai, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj podseća da se Grad Pančevo trudi da svake godine realizuje zelene projekte koji nose ekološku i edukativnu potku.

– Tako smo 2016. godine želeli da skrenemo pažnju na alternativne vidove prevoza i u saradnji s Mašinskom školom realizovali biciklofone.

Prošle godine smo želeli da stavimo akcenat na obnovljive izvore energije i postavili smo pametnu klupu na platou ispred Gradske uprave Pančevo. Ove godine nastavljamo sa tom afirmacijom i povodom Dana grada postavljena su tri pametna autobuska stajališta, rekla je Banjai.

Pametna autobuska stajališta, svojim izgledom i funkcionalnošću, doprineće savremenijem i uređenijem izgledu Pančeva, a ujedno će potvrditi dosledno nastojanje lokalne samouprave da se Pančevo „rebrendira“ u zeleni i ekološki odgovoran grad.

Katarina Banjai kaže da su u ovoj fazi postavljena tri pametna autobuska stajališta i to: ispred Uslužnog centra u Ulici generala Petra Aračića, zatim ispred Nacionalne službe za zapošljavanje i preko puta Nacionalne službe za zapošljavanje, oba u Ulici Vojvode Radomira Putnika.

– Sva tri stajališta su opremljena solarnim napajanjem, zahvaljujući kojem će građani, na ovim stajalištima, moći da dopune svoje mobilne uređaje uz pomoć ugrađenih USB priključaka. Stajalište ima i sopstvenu LED rasvetu i internet konekciju, koja je poklon internet provajdera „Madnet“ iz Pančeva, a svi predviđeni priključci i rasveta koristiće sunčevu energiju, istakla je Katarina Banjai, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Ova stajališta je realizovao Grad Pančevo, a proizvođač je domaća firma “PetroSolar Projekt” iz Novog Sada, koja već nekoliko godina razvija pametna autobuska stajališta, klupe i toteme, odnosno tzv. inteligentne i energetski nezavisne proizvode koji se napajaju električnom energijom iz obnovljivih izvora energije putem solarnih panela.

Zahvaljujući primeni zelene energije i energetskoj nezavisnosti, jednostavnosti dizajna i širokoj funkcionalnosti koja je u mogućnosti da integriše brojne dodatne elemente u zavisnosti od želje investitora, ova rešenja montiraju se brzo i jednostavno na bilo koju željenu lokaciju u gradskoj ili vangradskoj sredini.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti