Tradicionalna sadnja novogodišnjih jelki sa busenom

Foto: JKP Zelenilo Beograd

U četvrtak je JKP „Zelenilo – Beograd” sa učenicima četvrtog razreda OŠ „Danilo Kiš” organizovalo tradicionalnu sadnju novogodišnjih jelki sa busenom u naselju Stepa Stepanović.

Učenici su imali priliku da od stručnih lica nauče kako se pravilno sade stabla drveća, kako se drveće neguje posle sadnje i zašto je važno čuvati biljke i ostali živi svet koji nas okružuje.

Jedna od zanimljivosti je i da se sadnja vrši kada zemlja napolju nije zamrznuta, odnosno kada spoljna temperatura nije ispod nula stepeni Celzijusa objasnili su stručnjaci iz „JKP Zelenila“.

JKP „Zelenilo – Beograd” građanima koji su za praznike kupili jelke sa busenom daje mogućnost da ih dostave u rasadnike preduzeća, koje će potom biti zasađene na površinama za plansku sadnju.

„Ovakvim pristupom ukazujemo na značaj zaštite i očuvanja prirode, edukujemo najmlađe, ali i produžavamo život četinara i tako doprinosimo da Beograd bude zeleniji i zdraviji grad”, objasnili su.

Foto: JKP Zelenilo Beograd

Pored ove opcije za jelku, postoji i udruženje “Šuma peva” koje već treću godinu za redom organizuje svoju akciju.

“Svi građani koji imaju jelke sa busenom, a nemaju mogućnost da ih zasade, mogu da nam se obrate. Članovi našeg udruženja – udomitelji, dolaze, u dogovoru sa vlasnicima, po drveće koje zatim sade. Prethodnih godina smo jelke sadili na različitim lokacijama po Beogradu, ali to se nije pokazalo kao najbolje rešenje, jer se drveće sušilo. Zato od ove godine drveće sadimo na određenim lokacijama na kojima je ono na neki način zaštićeno”, objašnjava Tea Nikolić iz udruženja “Šuma peva”.

Kako dodaje građani iz Beograda, Novog Sada, Subotice i Kragujevca mogu putem Fejsbuka i Tvitera, da kontaktiraju udruženje “Šuma peva” ukoliko žele da njihovi udomitelji preuzmu jelke sa busenom.

Foto: JKP Zelenilo Beograd

Na interesantnu ideju je došao i par Londonjana – organizovali su iznajmljivanje noogodišnjih stabla.

Sve je počelo kada su šetajući ulicama britanske prestonice, nailazili na gomile i gomile novogodišnjih jelki razbacanih po gradskim trotoarima.

Shvatili su da ne mogu mirno da sede i posmatra kako savršeno dobre jelke propadaju i brže-bolje otovrena je firma za rentiranje stabla.

Svako drvo je posađeno u saksiji i potrebno mu je svakodnevno zalivanje sa oko pola litre vode.

„Imati jelku sa busenom koju možete koristiti svake godine iznova, mnogo je bolje nego uzgajati drvo, iseći ga, a zatim ga spaliti, kompostirati ili baciti“, kaže jedan od vlasnika.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti