Toplotni talas i ekstremno visoke temperature haraju Indijom i Pakistanom

Foto-ilustracija: Pixabay

Ekstremno topli talas pogodio je veliki deo Indije i Pakistana, dnevna temperatura u nekim delovima prelazila je 46 stepeni Celzijusa. Toplotni udari, nestašiće struje i uništeni usevi su ono sa čime se trenutno suočavaju stanovnici ovih zemalja.

Prema pisanju svetskih medija, ekstremno visoke temperature, koje su opasne po zdravlje, ovih dana mogu prelaziti i 50 stepeni Celzijusa. 

Svetska meteorološka organizacija saopštila je da je u Indiji mart bio jedan od najtoplijih od kako se vrše merenja. Prosečna temperatura iznosila je 33,1 stepena. Temperature u martu bile su za 1,86 stepeni više od višegodišnjeg proseka.

Pakistan je imao najtopliji mart u poslednjih 60 godina, prema zabeleženim podacima dnevne temperature bile su od pet do osam stepeni više od ranije zabeleženih sezonskih proseka. Dnevne temperature u ovoj zemlji tokom marta i aprila iznosile se od 38 do 40 stepeni Celzijusa, te su oboreni i mnogi temperaturni rekordi.

Toplotni talas pogodio je oblasti u kojima živi veliki broj stanovnika. To je dovelo do toga da je drastično porasla potrošnja struje i vode, što je nadležne nateralo da počnu sa restrikcijama u snabdevanju.

Škole su zatvorene, a vlasti apeluju na građane da ostanu u svojim domovima, što ih ljuti jer nemaju mogućnosti da se rashlade.

Osim toga, visoke temperature utiču na useve, koliko štetu su izazvale znaće se tek u narednim danima.

Na sve to, u nekim oblastima prijavljeni su i brojni požari, što dodatno utiče na kvalitet vazduha, koji je uglavnom veoma zagađen i opasan po zdravlje ljudi.

Maj je najtopliji mesec u ovom regionu, zato stručnjake brine da će ove godine period vrućina trajati duže nego što je uobičajeno. Kakve posledice donosi ovo ekstremno toplo vreme ostaje nam da vidimo.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti