Tonga pod pepelom, ekocid velikih razmera

Erupcija podvodnog vulkana koji se nalazi na Pacifičkom vatrenom prstenu, na oko 65 kilometara severno od glavnog grada Tonge, izazvala je cunami koji je pogodio ceo arhipelag.

Gotovo sablasne fotografije Tonge, koja je u potpunosti prekrivena pepelom pokazuju kakvu i koliku štetu je ovom kraju nanela vulkanska erupcija. Kako su saopštile Ujedinjene nacije, mala ostrva u arhipelagu Tonge pretrpela su veliku štetu od masovne erupcije vulkana i cunamija. Sve to je uticalo na prekid komunikacija, te je spašavanje ljudi veoma otežano.

Kako prenose mediji snimci iz vazduha pokazuju da je su gotovo sva ostrva pretrpela “katastrofalnu štetu” i da će razmere ovog ekocida tek biti poznate.

Tonga je kraljevina od 176 ostrva, od kojih je 36 naseljeno, sa populacijom od 104.494 ljudi.

Da nesreća i loše vesti nikada ne dolazi sami pokazuje i izveštaj iz Perua. Neobično visoki talas na Pacifiku, koji je najverovatnije, posledica cunamija, izazvao je izlivanje nafte duž obale Perua.

Prema izveštaju lokalnih vlasti akcident je stavljen pod kontrolu i u toku je čišćenje ugroženog područja.

I dok čekamo, nadam se lepe vesti iz ovog kraja sveta, ostaje vera i nada da će se priroda i nakon ovih teških razaranja oporaviti. 

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti