Predstavljena Zelena agenda za Srbiju

Foto: UNDP

U cilju podsticanja “zelene” transformacije privrede i društva u Srbiji, predsednica Vlade Ana Brnabić i ambasador Evropske unije u Republici Srbiji Emanuele Žiofre predstavili su novu inicijativu vrednu 8 miliona evra.

Dvogodišnja inicijativa EU i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) realizuje se u saradnji sa Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), i Evropskom investicionom bankom (EIB).

Prema rečima ambasadora Žiofrea, Srbija je usvojila Deklaraciju Zelene agende u oktobru 2020. na Konferenciji u Sofiji i obavezala se da će sprovoditi svoje akcije kroz Regionalni akcioni plan koji je usvojen na samitu u Sloveniji, u oktobru 2021. Projekat „EU za Zelenu agendu u Srbiji – počnite, preduzmite akciju, proširite“ podržaće Srbiju u sprovođenju Zelene agende za Zapadni Balkan, navodi se u saopštenju UNDP-a.

„Ovaj novi projekat stiže u pravo vreme, nekoliko nedelja nakon što su države članice EU potvrdile otvaranje pregovora za klaster koji, između ostalog, pokriva i energetska pitanja i zaštitu životne sredine. To nam daje dobru motivaciju da proširimo akcije na svim frontovima i učinimo sve što možemo da se u Srbiji primeni EU zakonodavstvo u ovoj oblasti“, naglasio je Žiofre.

On je dodao da će pomoći Srbiji da unapredi strategije i politike, preduzme konkretne akcije i poveća investicije za zelenu transformaciju, posebno u oblastima dekarbonizacije, smanjenja zagađenosti vazduha, vode i zemljišta, cirkularne ekonomije, poljoprivrede i proizvodnje hrane, kao i zaštite biodiverziteta.

Premijerka je navela da je projekat, koji će trajati do 2024. godine, usmeren na unapređenje životne sredine i zelenu tranziciju, pri čemu je izrazila nadu će i drugi partneri pristupiti finansiranju ovog projekta kako bi se on proširio, navodi se u saopštenju Vlade.

Brnabić je podsetila na to da su dva ključna prioriteta Vlade Srbije vladavina prava i Zelena agenda, odnosno zaštita i unapređenje zaštite životne sredine, pri čemu je EU ključni i osnovni partner naše zemlje u ovim oblastima.

Govoreći o zaštiti životne sredine, predsednica Vlade je istakla da su tri osnovne teme – zaštita kvaliteta vazduha, rešavanje čvrstog otpada i zaštita vodotokova, odnosno izgradnja kanalizacionih mreža i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Foto: UNDP

Stalna predstavnica UNDP-a Fransin Pikap istakla je da će u sklopu ovog projekta biti podržane najmanje 23 zelene investicije koje su najinovativnije i imaju najveće očekivane efekte.

„Da bismo pokrenuli zelenu tranziciju u Srbiji – svi moramo da se uključimo, ne samo nacionalne i lokalne vlasti, već i javna i privatna preduzeća, banke, nevladine organizacije, naučno–istraživačke institucije i građani i građanke. UNDP će objaviti osam poziva za inovativna rešenja u svim oblastima u okviru Zelene agende. Pozivamo sve koji žele da doprinesu pozitivnim promenama i pomognu da privreda Srbije postane konkurentnija, životna sredina čistija i zdravija za sadašnje i buduće generacije – da se prijave na naše konkurse koji kreću već krajem februara“, rekla je Pikap.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti