Tojotin pametni grad budućnosti uskoro otvara svoja vrata

Foto-ilustracija: Pixabay

Zamisao kompanije Tojota da u Japanu izgradi pametni grad koji bi, između ostalog, služio i kao laboratorija za testiranje novih tehnologija – uskoro postaje stvarnost!

Plan je da se u ovom „gradu budućnosti“ testiraju roboti i autonomni automobili (koji će se kretati isključivo zahvaljujući solarnoj energiji i energiji vetra), kao i tehnologije potrebne za dalji ravoj pametnih kuća i veštačke inteligencije.

Prvih 360 stanovnika biće porodice i investitori koji će, u narednih pet godina, nastaniti  Voven Siti (Woven city/“Istkani grad“).

Inače, lokacija Voven Siti  je u blizini Tokija, na mestu nekadašnje fabrike.

Jedini materijal koji će se koristiti prilikom građenja biće drvo, kako bi se emisija ugljen-dioksida smanjila na najmanju moguću meru i postigla maksimalna energetska efikasnost objekta.

Japan ima plan da do 2050. godine bude ugljenično neutralna zemlja i da se postepeno svi ostali gradovi ugledaju na Voven Siti.

U ovom gradu ulice će biti podeljene na one koje koriste pešaci, biciklisti ili autonomna vozila. Prilikom isporuke robe na kućnu adresu koristiće se robotizovani, autonomni uređaji.

Grad će biti opremljen uređajima koji će život starijim osobama činiti lagodnim i bezbednim.

Japan je među najstarijim nacijama na svetu, pa je ova demografska grupa bila jako važna prilikom osmišljavanja plana funkcionisanja i infrastrukture grada.

Zdravstveno stanje stanovnika će se pratiti uz pomoć senzora, a plan je, kako prenosi Svetski ekonomski forum, da u njemu živi dve hiljade ljudi.

Tojota zna da ne može da ostane „samo“ fabrika automobila, zato gleda u budućnost i poziva sve da joj se na tom putu pridruže.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti