Tlo u Hrvatskoj se i dalje trese

Hrvatsku već tri dana pogađaju razorni zemljotresi u kojima je sedam osoba izgubilo život, više desetina je povređeno i pričinjena je ogromna materijalna šteta. U ovom periodu je zabeleženo više od 20 potresa, najjači je bio 6,3 stepena po Rihteru koji je lociran na području Petrinje. Centar ovog grada u potpunosti je uništen, situacija je teška i u Sisku, Majskim Poljanama. Tlo se ljuljalo i u Zagrebu, većem delu Hrtvatske, a osetio se i u Srbiji.

https://twitter.com/gfkosogovo/status/1343921217066201091

Brojne zgrade u Petrinji i Sisku gotovo do temelja su uništene, spasioci i dalje pretražuju ruševine. Nekoliko ljudi izvučeno je iz zatrpanih domova i svi oni, kao i pacijenti bolnica iz Siska i Petrinje, koje su oštećene i srušene, prevoze se za Zagreb.

U glavnom gradu Hrvatske zemljotres je prouzrokovao materijalnu štetu, kako mediji prenose, bio je na nivou potresa koji se dogodio u martu ove godine. Veći deo Zagreba ostao je bez električne energije, stanovnici su uplašeni i svi su izašli na ulice.

Najteže je u Petrinji, koja nema ni struju, ni vodu, a deo stanovništva koji je ostao bez krova nad glavom, smešten je u kasarni u Petrinji, a postavljeni su i šatori Crvenog krsta. Situacija je teška i u Sisku, gde je sportska dvorana pretvorena u prihvatni centar za ljude koji su ostali bez kuća.

Građani svih delova Hrvatske odmah su počeli da skupljaju humanitarnu pomoć i šalju je u Sisak i Petrinju. Spasiocima i službama koje raščišćavaju ova mesta pridružuju se građani koji u stižu u sve većem broju.

Fejsbuk je za centralnu Hrvatsku aktivirao opciju Sejfti ček (Safety Check) za označavanje da ste na sigurnom, dok je predstavnica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ponudila pomoć.

Iz bezbednosnih razloga nuklearna elektrana Krško prestala je sa radom.

Energetski portal

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti