Svetski dogovor o smanjenju plastičnog otpada u okeanima

Vlade 187 država postigle su dogovor o kontroli kretanja plastičnog otpada između nacionalnih granica u cilju smanjenja količine plastike koja završi u svetskim okeanima.

Photo-illustration: Pixabay

Dogovor je postignut na kraju dvosedmičnog sastanka koji je održan u Ženevi pod pokroviteljstvom UN-a.

Države su dogovorile da će izmeniti Bazelsku konvenciju koja reguliše kretanje opasnih materijala iz jedne zemlje u drugu.

Cilj je suzbijanje opasnih uticaja plastičnog zagađenja širom sveta te transparentnija i bolje regulisana svetska trgovina plastičnim otpadom.

Rolf Pajet, izvršni sekretar u agenciji UN-a za Bazelsku, Roterdamsku i Stokholmsku konvenciju, rekao je kako je ponosan što je postignut sporazum koji zemlje obavezuje da prate kretanje plastičnog otpada van svojih granica.

Zagađenje plastikom proglašeno je ogromnim ekološkim problemom svetskih razmera. Prema procenama, u okeanima se nalazi 100 miliona tona plastike od čega između 80 i 90 odsto dolazi sa kopna.

„Ovo je ključni prvi korak prema zaustavljanju trenda u kojem zemlje u razvoju postaju odlagališta svetskog plastičnog otpada, naročito otpada iz bogatih zemalja. Države moraju osigurati izvoz isključivo čiste plastike koja se može reciklirati“, rekao je Von Hernandez, globalni koordinator pokreta Break Free From Plastica.

Dodao je kako reciklaža nije dovoljna ističući da proizvodnja plastike mora biti znatno smanjena kako bi se učinkovito rešila kriza plastičnog zagađenja.

Zvaničnici UN-a za zaštitu životne sredine saopštili su da sporazum nije potpisalo nekoliko zemlja, između ostalih i SAD.

Izvor: Klix.ba

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti