Suzbiti nezakonito delovanje u nacionalnim parkovima Crne Gore

U Upravi Nacionalnog parka Skadarsko jezero na Vranjini održan je sastanak Radne grupe, koja je 2018. godine konstituisana na zahtev JP Nacionalni parkovi Crne Gore, u cilju praćenja turističke sezone u NP Skadarsko jezero i suzbijanja vršenja svih oblika nezakonitog delovanja.

Foto: MORT

Osim predstavnika JP Nacionalni parkovi Crne Gore i NP Skadarsko jezero, sastanku su prisustvovali predstavnici nadležnih institucija i inspekcijskih organa: Ministarstva održivog razvoja i turizma, Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, Uprave pomorske sigurnosti, Lučke kapetanije Bar, Uprave policije, Odeljenja granične bezbednosti Tuzi, Uprave za inspekcijske poslove, Poreske uprave, Opštine Bar, te Komunalne policije, sa ciljem da svaka institucija u delokrugu svoje nadležnosti, omogući da predstojeća turistička sezona u ovom zaštićenom području protiče u najboljem redu.

Uzimajući u obzir značaj zajedničke saradnje, predstavnici Radne grupe će svim svojim kapacitetima rešavati izazove u što kraćem roku u saradnji sa upravljačem.

Kada je reč o turističkoj sezoni, predstavnici inspekcijskih organa su stavili u fokus neophodnost rešavanja svih tekućih problema, kao i problema na koje budu nailazili, u najbržem roku, kako bi svi posetioci na kvalitetan način proveli svoj odmor u ovom zaštićenom području.

Direktor JP Nacionalni parkovi Crne Gore Elvir Klica je istakao da sve neregularnosti koje se odvijaju u toku sezone jednako imaju negativan efekat kako za upravljača ovim prostorom, tako i za turističke preduzetnike koji regularno i u zakonskim okvirima obavljaju svoje delatnosti.

Više nego ikada ranije JP Nacionalni parkovi Crne Gore kao upravljač ovog zaštićenog dobra, u sinergiji sa ostalim subjektima, će sankcionisati svaku delatnost koja na bilo koji način narušava održivu valorizaciju dobara Parka kao i imidž ove jedinstvene i autentične destinacije.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti