Švajcarski glečeri su od 1913. godine izgubili polovinu svoje zapremine

Foto-ilustracija: Pixabay (suju-foto)

Nova studija, koju su sproveli Univerzitet ETH u Cirihu i Švajcarski savezni institut za istraživanje šuma, snega i krajolika, pokazala je da su švajcarski glečeri u periodu od 1931. do 2016. godine izgubili oko 50 odsto svoje zapremine.

Analiza je sprovedena oslanjajući se na arhivu fotografija dobijenih tokom TerrA istraživanja, koja pokriva oko 86 odsto švajcarskih glečera, a analiziralo se oko 21.700 fotografija koje su zabeležene u periodu od 1916. do 1947. godine.

Istraživanje je pokazalo da su delovi glečera koji se nalaze na niskoj nadmorskoj visini, a koji imaju veliku količinu krhotina, odnosno ostataka od urušavanja, i koji su pod blagim nagibom, naročito pogođeni gubitkom svoje zapremine. Takvi delovi glečera prostiru se na severoistoku Švajcarske i svoju zapreminu gube gotovo dvostruko brže od onih koji se prostiru na jugozapadnom delu Švajcarske.

Švajcarska trenutno ima 1.400 glečera čija je ukupna površina oko 960 km2 i čine gotovo polovinu svih glečera u evropskim Alpima. Švajcarski glečeri se prostiru na nadmorskoj visini u rasponu od 1.357 i 4.599 metara.

Ovakva istraživanja su važna, zato što omogućavaju da se bolje razume uticaj klimatskih promena na glečere, navodi se u studiji.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti