Šuma kod Kruševca blista – pokupljeno 100 džakova smeća

Foto: Sanja Gajić

Zaljubljenici u prirodu, planinari, ribolovci i lovci, često su ti koji prvi primete ono što se u prirodi ne bi smelo naći – otpad. Mnogi od njih prilikom svojih avantura pokupe kesu ili dve smeća i nose ga sa sobom do prvog kontejnera, ali zagađenje je prevelikih razmera da bi ga ovaj maleni, ali plemeniti, čin rešio.

Zato je planinar Sanja Gajić, u sklopu masovnog čišćenja Srbije pod nazivom „Zavrni rukave“ koje organizuje udruženje Eko Straža, pokrenula skup građana „Čistači“ koji su juče uklanjali otpad iz Pakašničke šume kod Kruševca.

„Ovo je šesta akcija čišćenja do sada, a sve je krenulo spontano. Kada sam jednom prolazila kroz šumu, zasmetala mi je ogromna količina smeća pa sam pozvala svoje prijatelje planinare da je očistimo. Kasnije se vest o akciji čišćenja proširila društvenim mrežama pa se priključilo dosta ljudi. Učestvovao je i jedan bračni par srednjih godina, a posebno me raduje što je bilo puno dece“, kaže Sanja za Energetski portal.

Tako je, u sklopu treće akcije „Zavrni rukave“, zahvaljujući vrednim rukama Kruševljana pokupljeno oko 100 džakova smeća. Najviše je, kaže Sanja, bilo plastičnog otpada, limenki i opušaka koje za sobom ostavljaju manje savesni posetioci Pakašničke šume, a najteže je objasniti komunalni otpad koji je spakovan u kese i donet u šumu. „Zar je moguće“, pita se Sanja, „da, umesto u kontejner, neko otpad iz svog domaćinstva baca u šumu? Mora da je na putu do šume prošao makar 10 kontejnera u koje je mogao baciti smeće.“

Iako je ova akcija bila uspešna, naša sagovornica ističe da to neće sprečiti građane da i dalje zagađuju šumu, pa je potrebno preduzeti dodatne korake u vidu postavljanja kanti za smeće i oštrijih kazni za one koji bacaju otpad. Ipak, i najmlađi su zabrinuti za budućnost ove šume jer su, kako kaže, izjavili da je mnogo lakše očistiti šumu nego naučiti ljude da je ne zagađuju.

U akciji je učestvovalo i JKP „Kruševac“ koje je obezbedilo kamion za odvoženje smeća, a Sanja ističe da je ovo komunalno preduzeće uvek dalo svoj doprinos čišćenju Pakašničke šume. Takođe, vlasnik firme „Clean & Fresh 037“ iz Kruševca, Vukašin Ilić, donirao je 100 džakova za ovu akciju koji su, svi do jednog, bili napunjeni. Sanja objašnjava da je saradnja građana, firmi i komunalnog preduzeća doprinela da šuma zablista i pozvala sve građane da se priključe sličnim akcijama u svom gradu.

„Mnogi ljudi ne žele da čiste javne površine jer smatraju da to nije njihov posao, već da su za to zaduženi radnici komunalnog preduzeća. Ipak, svaka šuma, svaki park, svaka javna površina je naše zajedničko dvorište o kojem treba da vodimo računa. Naša zemlja je toliko zagađena da je potrebno da se svi angažujemo, jer radnici komunalnog preduzeća ne mogu sve da postignu“, dodaje ona.

Na pitanje da li je ovo jedini ekološki problem koji pogađa ovo zeleno bogatstvo Kruševca, Sanja ističe da, nažalost, nije. Prošle godine Pakašnička šuma je, kako kaže, doživela „ekocid“ jer je tokom trajanja karantina posečen veliki deo stabala. Nije poznato da li je iko odgovarao za ovaj čin, ali je svakako pokazatelj da je ovoj, i ostalim šumama u Srbiji, potreban neprestani nadzor, zaštita i briga.

Jučerašnja akcija „Zavrni rukave 3“ je, kako navodi Eko Straža na svojoj fejsbuk stranici, najveća akcija čišćenja Srbije u istoriji. Prikupljeno je između 6.000 i 7.000 kesa smeća na preko 50 lokacija u Srbiji, a sledeća akcija biće organizovana za četiri nedelje kada se očekuje još veći odziv građana.

Milena Maglovski

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti