Zvezdarska šuma polako postaje građevinsko zemljište

Foto ilustracija: Pixabay

U toku je svesno zanemarivanje i degradiranje Zvezdarske šume, kako bi se ona u dogledno vreme pretvorila u građevinsko zemljište i podredila investitorskom urbanizmu, upozorava Centar za lokalnu samoupravu u obaveštenju za javnost.

Rešenjem Skupštine grada Beograda iz 2013. godine, upravljanje Zvezdarskom šumom povereno JKP Zelenilu Beograd, ali ovo javno-komunalno preduzeće ne izvršava osnovne obaveze nad ovim gradskim dobrom.

„Nijedan obavezni godišnji izveštaj o izvršavanju Plana upravljanja nikad nije poslat gradskoj upravi, čuvarska služba još uvek nije formirana, smeće je redovan „rekvizit“, nisu urađeni prateći sadržaji koje Plan predviđa, niti se bilo šta radi da ova pluća Beograda budu očuvana i unapređena“, navodi se u obaveštnju.

Gradski sekretar za stambeno-komunalne poslove, Nikola Kovačević je, kako navodi Centar za lokalnu samoupravu, direktno odgovoran za loše stanje Zvezdarske šume jer je odobrio seču 155 stabala zbog nepostojeće gondole na Kalemegdanu.

Stoga je apel upućen gradskoj vlasti da hitno otpočne savesno upravljanje Zvezdarskom šumom i realizuje sve što predviđa Plan upravljanja, a CLS poziva sve Zvezdarce da se priključe u borbi za očuvanje ovog dragocenog gradskog spomenika prirode.

Izvor: Centar za lokalnu samoupravu

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti