Subvencije za zamenu individualnih ložišta značajne za bolji kvalitet vazduha

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Uz subvenciju Ministarstva zaštite životne sredine u Ulici Franje Kluza u Beogradu, zamenjeni su kotlovi na ugalj, a građanima omogućeno efikasnije i ekološki prihvatljivije grejanje. 

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je navela da se 38 stanova u ovoj zgradi gotovo 55 godina grejalo na ugalj, a da će sa novim kotlovima na pelet građani imati komfornije grejanje, bez čađi i štetnih čestica u vazduhu kako je to bilo svih prethodnih decenija.

“Zahvaljujem opštinskom rukovodstvu i stambenoj zajednici na učešću i saradnji, jer ovo smo uradili zajedno. Benefite ovog projekta, pored stanara čiji je dugogodišnji problem rešen, osetiće i građani koji žive u okolini jer će i vazduh biti čistiji”, rekla je Vujović.

Pročitajte još:

Ministarka je istakla da individualna ložišta u velikoj meri doprinose aerozagađenju, dodajući da su subvencije za prelazak na ekološki prihvatljivije energente jedna od mera za bolji kvalitet vazduha. 

“Uz podršku države u prethodne dve godine zamenjen je veliki broj kotlarnica u toplanama, javnim ustanovama i domaćinstvima širom Srbije. To su mahom kotlarnice stare 50 i više godina, kakvu smo imali i u ovoj stambenoj zgradi. Puno toga smo uradili, ali smo svesni da je još mnogo posla pred nama. U narednim godinama odvajaćemo još veća sredstava za subvencije, kako bismo ubrzali sprovođenje projekata u gradovima i opštinama i unapređivali kvalitet vazduha u našoj zemlji”, rekla je ministarka i pozvala lokalne samouprave da kandiduju projekte na konkursima sledeće godine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti