Grejna sezona doprinosi zagađenju vazduha, najavljena kiša smanjiće zagađenje

Foto-ilustracija: Pixabay (shogun)

Početak grejne sezone doprinosi zagađenju vazduha u celoj Srbiji, s obzirom na to da individualna ložišta i toplane snage manje od 50 MW, na godišnjem nivou doprinose ukupnoj emisiji PM10 suspendovanih čestica u udelu od 65 odsto, a PM2.5 suspendovanih čestica u udelu od 80 odsto, saopštila je Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA).

Vremenske prilike tokom prethodnog perioda doprinele su dodatno ovim vrednostima, zato što stagnacija vazduha u najnižem sloju atmosfere, koja je uslovljena odsustvom vetra ali i pojavom izražene prizemne inverzije, onemogućava prirodno razblaženje emitovanih zagađujućih materija.

Ipak, u saopštenju je navedeno da se očekuje da će najavljena kiša u narednim danima dovesti do pada koncentracije zagađujućih materija.

Najavljena vremenska prognoza, noćas je donela kišu u Beograd te je jutros u gotovo svim delovima glavnog grada zabeležen dobar do umeren kvalitet vazduha.

Tokom prethodnih dana, u gradovima u kojima je beleženo prekoračenje graničnih vrednosti, ni na jednom mernom mestu nije zabeležena koncentracija sumpordioksida, azotdioksida, ugljenmonoksida i ciljne vrednosti prizemnog ozona.

Agencija apeluje na građane da savesno postupaju pri izboru energenata koji se koriste u individualnim ložištima, zato što će se na taj način doprineti smanjenju emisija zagađujućih materija.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti