Veliki protest za bezopasan vazduh – „Narod protiv trovača“

Foto-ilustracija: Pixabay

Vazduh koji građani Srbije udišu iz godine u godinu je sve lošiji, a ove jeseni na samom početku grejne sezone suočeni smo sa najvišim nivoima zagađenja vazduha na svetskom nivou, saopštilo je udruženje Eko Straža na društvenim mrežama.

Prema godišnjem izveštaju Evropske agencije za zaštitu životne sredine, 15 hiljada ljudi na teritoriji Srbije prevremeno izgubi život usled prekomerne koncentracije suspendovanih PM čestica u vazduhu.

Naučno je dokazano da aerozagađenje ima velikog udela u izazivanju neurodegenerativnih, kardiovaskularnih i malignih oboljenja od kojih najveći procenat srpske populacije umire. Institucionalni odgovor na najveći problem u Srbiji izostaje jer državna vlast ne sprovodi mere potrebne da bi se smanjila emisija zagađujućih supstanci u vazduhu od strane fizičkih i pravnih zagađivača, upozorava Eko Straža.

Iz navedenih razloga Eko Straža organizuje veliki protest za bezopasan vazduh pod nazivom „Narod protiv trovača“ ove nedelje 13. novembra u podne na Andrićevom vencu ispred Predsedništva.

Zahtevi protesta se odnose na hitno usvajanje Programa kvaliteta vazduha do 2030. godine i sprovođenje celokupne zakonske regulative u oblasti zaštite životne sredine sa mesečnim izveštavanjem javnosti o preduzetim merama i narednim koracima.

Izvor: Eko Straža

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti